Ändrar sig om second hand-momsen

Efter starka protester avser regeringen att slopa momstvånget för ideella second hand-butiker. Beskedet lugnar till viss del, men konkreta åtgärder efterfrågas.

"Jag glädjs åt beskedet och hoppas att det blir så", säger Per Svärdsudd, ordförande i Röda korset i Piteå.

"Jag glädjs åt beskedet och hoppas att det blir så", säger Per Svärdsudd, ordförande i Röda korset i Piteå.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2015-02-21 05:00

Som PT skrivit om tidigare har second hand-butiker varit undantagna vanliga momsregler, men i och med att den nya momslagen infördes vid årsskiftet ändrades det. Second hand-butiker med öppet i mer än 24 timmar per vecka och som har fler anställda än ideella arbetare skulle beläggas med 25-procentig moms.

Men efter starka protester meddelar finansminister Magdalena Andersson (S), i ett möte med Skatteutskottet, att regeringen avser att förändra lagen och slopa momstvånget för ideell second hand-verksamhet. Under våren väntas en lösning, men lagen gäller än.

Inte nöjd

Skatteutskottets ordförande Per Åsling (C), är inte nöjd med beskedet.

– Det räcker inte att säga att man jobbar med frågan. Regeringen måste leverera konkreta besked om när en förändring ska ske, säger han i ett pressmeddelande.

Moms på ideell second hand-försäljning ser han som ohållbar.

– Det skulle i praktiken enbart leda till att man tar pengar av de allra mest utsatta och underminerar det viktiga arbetet organisationerna gör, säger han.

Oklart

Trots att ändringen infördes vid årsskiftet upplevs lagen ha varit oklar. Med tanke på öppettiderna klarar sig Kupan i Älvsbyn, men det är oklart hur fördelningen mellan anställda och ideella arbetare ska räknas.

– Vi har varit förtvivlade och det skulle drabba oss hårt. Jag törs inte hoppas på det här beskedet än, jag vill se att det sker först. Om det blir verkligt är det väldigt bra eftersom vi kan fortsätta med Kupan och allt vad det innebär, säger Jeannet Brännström, ordförande i Röda korset Älvsbyn.

Hoppfullt

Per Svärdsudd, ordförande i Röda korset i Piteå, tycker att det nya beskedet känns hoppfullt.

– Det är toppen om de nu kan lösa det på ett bra sätt. Momsbelägget skulle drabba så mycket folk i och med att det skulle innebära en prishöjning. Dessutom skulle det bli mycket extrajobb, säger han.

Tidsmässigt skulle inte heller kupan i Arvidsjaur ha drabbats, men eventuellt på grund av fördelningen mellan anställda och ideella arbetare.

– En oro har funnits helt klart, det vore jättetråkigt. Men det här nya beskedet lugnar och jag får en förhoppning om att det inte kommer att blir så här. Det är jättetokigt att ta pengar från det som det redan är taget ifrån, säger Erika Andersson, verksamhetsansvarig.

En risk med momsbeläggningen är att verksamheten kanske skulle behöva läggas ner.

– Vi är en liten kupa och risken finns helt klart, säger Erika Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!