Ändrade konstvanor i juni

Staffan Pihl från Luleå har arbetat som bildlärare och lektor i bild och form efter studier på Konstfack och vid Umeå universitet. Som ung frilansade han som som grafisk formgivare och illustratör en tid, men inte förrän efter 40 yrkesverksamma år började han ägna sig åt det egna skapandet. Nu hänger hans fjärde utställning i Piteå och fler är på gång.

PITEÅ2013-06-10 06:01

Staffan Pihl hade en bildlärartjänst i Älvsbyn 1972-1973, annars har han arbetat i Luleå på gymnasieskolan och Lärarhögskolan. Den första utställningen hade han på Norrbottens museum i Luleå 2009, två år efter att han återupptog måleriet.Bodens konstgille har också visat hans bilder, varav några är aktuella även i Kalix, Boden och Malmö för närvarande.

Staffan Pihl har en väl utvecklad teknik som resulterar i effektfulla färgskiftningar och motiven beskriver han själv som ”metafysiska minnen och symbolik i vår närmiljö”.

– Att börja med närmiljön kändes rätt, jag har ju undervisat i kulturhistoria och är fortfarande intresserad av det, säger han.

Symbolik

Han bor med hustrun i Tanchgården, en prästgård från 1600-talet som ligger i i Börjeslandet utanför Luleå, barnen är numera utflugna.

– Jag skulle gärna skulptera och göra grafik också, men det finns det inte plats till. Jag målar i akryl eller akvarell och så tecknar jag. Olja använder jag aldrig, det är för ohälsosamt.

Bilderna som växer fram är nästan uteslutande landskap. Det kan lika gärna vara ett industri- eller ett stadslandskap som ett med bara natur, men Staffan Pihl inre landskap får också plats i bilderna. Om han till exempel målar ett hus med en öppen port, kan det för honom symbolisera att gå in i ett annat liv – eller i andra ordalag att dö.

Uppehåll

Staffan Pihl ställer ut i Piteå konsthall på stadsbiblioteket under juni, en månad som Piteå-Tidningens foajé tar utställningsuppehåll ifrån. Inte bara på PT är väggarna påtagligt kala, även konsthallen i Öjebyns bibliotek saknar utställare större delen av månaden.

Så brukar det vara eftersom öppettiderna sträcker sig till endast två dagar i veckan under sommaren, men med Kyrkmarknaden 28-30 juni väcks konstutställningarna till liv igen. Konstgruppen Nalta Art öppnar då sin nya utställning ”I vår trädgård” som visas i konsthallen till i slutet på augusti.

Som vanligt blir det även ”Konst i kulturmiljö” i Solanderparken under kyrkmarknadens tre dagar. Ett samarbete mellan konstgruppen Ådran, Solanderföreningen och Öjebyns bibliotek.En foajé som bibehåller konstverksamheten i juni, är Framnäs folkhögskolas. Festspelens studenter, pedagoger och publik möts av bodensaren Helene Petterssons utställning ”Målarglädje”. Bilderna har naiva uttryck och mera färg än form så att säga, även om Helene Pettersson intygar att hon tycker om både färg och form. Att hon går in för att förmedla glada bilder råder det ingen tvekan om bland de 24 hon nu visar.

Vernissagen har inte varit ännu, den sker under Festspelen 16 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!