Andersson hjälper de som blivit felaktigt behandlade

hjälper. Försäkringskassans tuffa linje beträffande rätten till sjukpenning förbättrar statistiken, men inte folkhälsan. Dessutom har den vållat en rad personliga tragedier. Den salvan avlossar Bertil Andersson, Piteå, som ideellt ägnar mycket tid åt att hjälpa människor som känner sig misshandlade av försäkringskassan.

Piteå2006-03-08 00:00
I tisdagens tidning skrev PT om Gunbritt Ahlqvist, som efter två års kamp fick rätt mot försäkringskassan. Kammarrätten slog fast att hon visst var berättigad till hel sjukpenning för sin svåra knäskada. Ensam hade hon inte klarat eller orkat det, men hon hade Bertil Andersson, 68, vid sin sida.

Bertil Andersson är ingen jurist, men han är godkänd som ombud och har hjälpt flera norrbottningar att överklaga försäkringskassans beslut. Av tolv fall de senaste två åren har hans klienter fått rätt i elva. I det tolfte fallet orkade inte personen gå vidare.

- Att kämpa mot myndigheter innebär stora påfrestningar. Det har hänt att människor begått självmord på grund av det de tvingats utstå. En sjuk människa som blir fråntagen sin sjukpenning hamnar i ett mycket svårt läge. Förutom den ekonomiska katastrofen tar det sociala livet stryk och det är inte lätt att få hjälp av de sociala myndigheterna heller, säger Bertil Andersson allvarligt.

Ett nätverk

Bertil tar emot PT i sin lilla lägenhet i centrala Piteå. Han pekar in mot sovrummet, som också utgör kontor. Hyllorna bågnar av pärmar och datorn är påslagen.

- Internet är ett effektivt hjälpmedel. Jag har ett nätverk i landet och vi hjälps åt när vi söker domar, prejudikat och information. Flera är faktiskt läkare som har tröttnat på försäkringskassans inhumana inriktning. Dessutom går det snabbt att korrenspondera via mejl.

Bertil Andersson är själv inte särskilt kry. Sedan många år plågas han av diskbråck som tvingade honom att äta värktabletter tills njurarna sa ifrån. Han måste vila mycket, men på grund av sina problem kan han bara sova på mage. Så hur orkar han då?

- Jag författar skrivelser, kopierar handlingar och sitter vid datorn, men mycket består av väntan. Jag gör det här ideellt, men försäkringskassan i Kalix försökte komma åt mig genom att hävda att min verksamhet var yrkesmässig, men de kom ingen vart, säger han bistert.

Hårresande fall

Att han är illa tåld av somliga myndighetspersoner har han klart för sig, men det bekommer honom inte det minsta. Själv har han föga till övers för förtroendeläkare och han nämner några särskilt ökända vid namn och tar upp några hårresande fall där dessa varit inblandade.

- Ibland tror man knappt att det är sant. En man jag företrätt blev av med sin sjukpenning trots att det saknades en utredning, ja, det fanns inte ens en ansvarig handläggare för hans arbetskada efter två år, vilket har JO-anmälts, säger han med ett snett leende.

Att överklaga ett beslut längre än till länsrätten är inte lätt. Bertil Andersson uppskattar att högst ett av tio fall får prövningstillstånd i kammarrätten och i sista instans, regeringsrätten, cirka fyra av tusen fall.

- Det är ett otillräckligt rättsskydd för individen. Alla ska ha rätt att få sin sak prövad i högre instans.

Bara statistik

När försäkringskassan helt eller delvis drar in sjukpenningen för en individ heter det ofta att vederbörande kan utföra någon annan typ av arbete.

- Det är absurt. Om du inte kan utföra ditt ordinarie arbete på grund av din sjukskrivning, men något annat jobb, ja, då handlar det ju om en arbetssjukdom och ska behandlas därefter.

Sjuktalen är ganska höga i Sverige, vad ska man göra för att förbättra folkhälsan?

- Ja, inte dra in sjukpenningen för att förbättra statistiken. Det gör det bara värre för den drabbade och i slutänden förvärras folkhälsan. Det är bättre att korta vårdköerna och att satsa betydligt mer på rehabiliteringsinsatser istället för att barar ordinera värktabletter som ger biverkningar.

- Det som sker i dag är hemskt. Försäkringskassan tar sjukpenningen, men kan långt ifrån alltid erbjuda någon rehabilitering. Du skickas till arbetsförmedlingen, men där vill de inte veta av dig så länge du är sjukskriven. Det blir en ond cirkel. Som jag ser det har systemet urartat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om