Än sjunger bröderna Öman från Roknäs

De musikaliska syskonen Öman satte en gång Roknäs på kartan. Dubbelkvartetten blev småningom brödrakvartett, sedan brödratrio och är numera duon Gustaf och Sigge Öman. De har något av rekord i sångarsammanhang och är en institution inom den så kallade "väckelsekristendomen" i Sverige.

När sångarna Öman var en brödrakvarett. Från vänster Gösta, Gustaf, Sigge och Signar.

När sångarna Öman var en brödrakvarett. Från vänster Gösta, Gustaf, Sigge och Signar.

Foto:

PITEÅ2009-04-27 06:00
De två bröderna har turnerat sedan början av 1940-talet och är fortfarande önskade sångare.
Från Sionförsamlingen i Roknäs gick färden ut över hela Sverige, och långt utanför landets gränser. Bland annat ett halvår i USA och Kanada.
Det är snart 91-årige Gustaf som kör bilen och är "turnéledare". Sigge, eller Sigfrid som han heter, följer med. Hans syn är nämligen sedan en tid starkt nedsatt.
Drog fullt hus
"Ingen är profet i sitt eget land, påstås det. Detta påstående gäller dock inte sångarbröderna Gustaf, Sigfrid och Signar Öman. De är födda i Roknäs och var fullvuxna män när de lämnade hemorten för att verka i Örebromissionens tjänst. När de framträdde i Roknäs Sionkapell var det fullt hus. Kapellets 175 sittplatser var upptagna långt före mötets början och minst lika många fick hålla tillgodo med ståplats medan ett 100-tal besökare fick vända åter hem. Sånggudstjänsten blev en stor högtid för alla närvarande"
Det berättade Piteå-Tidningen i en notis i december 1958.
Bröderna Öman gästade då hemförsamlingen.
- Vi var ursprungligen 14 syskon, 11 bröder och tre systrar i familjen. I samma veva som jag föddes dog min äldre broder Sigfrid Johannes och jag fick "ärva" hans namn, säger Sigfrid den yngre och berättar att förutom honom och brodern Gustav är systern Anna-Greta i Karlskoga kvar i livet.
Som alla andra ungdomar var både Sigfrid och Gustaf ute på dans och gick på bio, men längtan att sjunga och spela lockade dem till Sionkapellet, där de lämnade sig åt Gud.
Dop i kallvatten
I februari 1940 döptes Sigfrid i kapellet, men inte helt utan besvär. Dopgraven hade spruckit och fick först renoveras. Sedan fick vatten dras från Rokån i träbaljor, för att fylla dopgraven. Det fanns heller ingen möjlighet att värma dopvattnet i förväg.
- När dopförrättaren tillsammans med mig steg ner i vattnet kunde han knappt uttala välsignelsen eftersom det var så kallt. Men jag blev i alla fall döpt, konstaterar Sigfrid Öman
Flera ombildningar
Syskonen Öman föddes på gården Älvkarleby, belägen efter Ömans väg i Roknäs. Den ursprungliga gården brann ned i slutet av 1940-talet. Under tiden familjen byggde ny fastighet, inom samma område, var de bosatta i Sionkapellet.
Ursprungligen var det åtta syskon Öman som var med och sjöng. De bildade Ömans dubbelkvartett. I den ingick Gustav, Sigfrid, Siri, Signar, Gösta, Ariel, Sixten och Anna-Greta.
- Sedan bildade jag, Gustaf, Signar och Gösta Öhmans brödrakvartett. När Signar fick en kallelse att bli missionär i dåvarande Franska Ekvatorialafrika blev vi tre kvar och ombildades då till Ömans brödratrio. Senare försvann Gösta till London och andra uppdrag utomlands, i Fjärran östern. Slutligen blev det sångarbröderna Gustaf och Sigge, berättar Sigfrid Öman vidare.
Gösta Ömans tillit till Guds ord förde honom under många år från land till land som förkunnare och som sedan förärades två hedersdoktorat.
Det blev 153 länder, för att där uppmuntra till tro. Han var en bibelsprängd och slagfärdig förkunnare. Öman har för övrigt i bokform, på ett personligt sätt, berättat om många märkliga mirakler från sitt händelserika liv i tjänst för Gud. Ett av dem är Risundret, när 80 kilo ris förökades till 2 700 ton, så att 50 000 människor kunde leva av detta under 30 veckor i samband med en hungersnöd i Korea.
Gösta Öman var på äldre dagar bosatt i Göteborg, och avled den 14 november 2008 i en ålder av 93 år.
Unika sångarveteraner
Aktiva i dag är Gustaf, i maj 91 år och Sigfrid, 89 samma månad,. Båda uppskattade sångarveteraner, som där de drar fram bidrar till en härlig stämning genom sin trosfriska och smittande sångarglädje.
- Vi sjunger och spelar fortfarande. Bland annat i olika servicehus, för att uppmuntra de "gamla". De tycker om sånger av äldre snitt. Vi kallar oss utryckningsfordon och gör sex "utryckningar" i månaden, påpekar Sigfrid Öman.
Han och brodern Gustav är sedan många år tillbaka fast rotade i Örebro, där de en gång inledde sin sångar- och förkunnarbana vid Örebromissionens bibelskola. Sigfrid Öhman kom till Örebro 1940 och Gustav en tid därefter. Efter utbildning har de därefter tjänstgjort som pastorer, men senare i livet huvudsakligen spelat och sjungit.
Genom åren har det blivit åtskilliga turnéer såväl i Sverige som utomlands. Ett antal skivinspelningar finns även producerade.
- Kanske har vi något av ett rekord, ekumeniskt. Vi har genom åren sjungit för 14 olika trossamfund och i alla sammanhang mött så många fina människor, konstaterar Sigfrid Öman och fortsätter:
- Det andra rekordet kan väl vara att det inte är många bröder som fortfarande, i vår ålder, agerar såväl sångare som predikanter. Vi får väl betraktas som rätt unika. Dessutom är vi aktiva ledare för Seniorsångarna och förhoppningsvis där till glädje och välsignelse, slutar Sigfrid Öman med ett hjärtligt skratt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om