Än finns det hopp för svenska kyrkan

BISKOPSVISITATION. Med en isärskruvbar kräkla i en specialtillverkad träväska i handen besökte biskop Hans Stiglund på fredagsförmiddagen Ankarets förskola i Tunnanområdet. Därmed inledde han en tre dagar lång biskopsvisitation i Piteå stadsförsamling.

Piteå2006-11-11 00:00
Den senaste biskopsvisitationen i Piteå stadsförsamling genomfördes 1994, berättade kyrkoherde Stieg Berggren, som hade ett späckat program att se fram emot tillsammans med biskopen.

- På programmet står 20 möten och fyra gudstjänster. Det blir träffar med församlingens olika personalgrupper, företagsbesök och skolbesök.

Dagens biskopsvisitationer är givetvis annorlunda än forna tiders. Förr i tiden var visitationen en granskning och inspektion av församlingen, där biskopen skärskådade och analyserade verksamheten.

Dialog

I dag ligger tyngdpunkten på dialog, fördjupning och samtal, med syfte att ge inspiration och råd. Visitationen är också en lägesavstämning och en möjlighet för biskopen att få insikt i församlingens arbete, förklarar Stieg Berggren.

Hans Stiglund, 51 år, är nu inne på sitt femte år som biskop i Luleå stift. Han har ambitionen att visitera samtliga församlingar i stiftet, det rör sig om drygt 60. Det borde han mänskligt att döma hinna med, med en takt på 6-7 församlingar per år. En biskop i svenska kyrkan slutar normalt när han uppnått pensionsåldern.

I februari är det dags för biskopsvisitation i Pite landsförsamling, tidigare har biskopen visiterat Norrfjärdens församling. Utöver visitationerna gör biskopen andra, mindre formella besök ute i församlingarna.

Informellt

Men besöket på Ankarets förskola var inte alls formellt, trots att det ingick i visitationen. Under Anna-Lena Nilsson, församlingspedagog inom barnverksamheten, lekte och sjöng biskopen tillsammans med barnen.

Hans Stiglund säger att han, som gammal församlingspräst - han har arbetat som präst i Haparanda, Pajala, Boden och Ljungskile i Göteborgs stift, det stift där han prästvigdes 1980 - uppskattar besöken ute i församlingarna. Relationen mellan stift och församlingar är viktig att upprätthålla.

Apropå medlemstappet i Svenska kyrkan säger han:

- Visst är det viktigt att behålla medlemmarna. Men det stora tappet i vårt stift består inte i att man begär utträde ur kyrkan, utan att människor på grund av åldersstrukturen dör eller flyttar söderut. Därmed förlorar vi mycken kraft.

I februari tog Hans Stiglund det ovanliga initiativet att skicka brev till invånarna i stiftet. Brevet, som distribuerades till 186 000 hushåll i Norrbotten och Västerbotten, avslutades med uppmaningen att skriva till honom: "Vad tänker du om livet, om din vardag, om kristen tro, om den kyrka som jag är biskop i!?"

Responsen blev överväldigande.

- Vi har fått över 750 svar, både vanliga brev och e-post, berättar biskopen. Många av dem som hört av sig är i åldern 20-45 år, den åldersgrupp som vi kanske har minst kontakt med. Svaren visar att människor i stiftet inte alls är ointresserade av andlighet, tro och och kyrka. Men många känner att man inte platsar i den kyrkliga strukturen, och det måste vi ta till oss: hur skapa rum, mötesplatser ute i församlingarna för människors längtan efter dialog?

Biskopen har lovat att själv läsa och besvara alla brev och han är nu inne på sluttampen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om