Marie Asplund slår fast att det även fortsättningsvis kommer att finnas full beredskap under dagtid – och därmed tre ambulanser disponibla.
– Det är kvällar, nätter och helger som berörs av den tillfälligt indragna beredskapen. Men med god planering går det enligt min bedömning att klara sig med två akutambulanser, säger Marie Asplund.
Transporter dagtid
– Redan i dag försöker vi styra alla sjuktransporter som vi själva kan påverka till att ske under dagtid vardagar. Det handlar ju främst om bilar som går mellan Piteå och Sunderbyn. Och är en ambulans på sjuktransport finns det alltid en bil kvar i Piteå redo för akuta uppdrag, säger hon.
Marie Asplund poängterar att beredskapsbilen, alltså den tredje ambulansen, endast har används vid akuta så kallade prio 1-utryckningar och inte vid vanliga sjuktransporter.
Medicinsk bedömning
– De som kan drabbas av en indragen beredskap är möjligen patienter som ligger inne på lasarettet i Piteå, som kan få vänta lite extra på sjuktransport till Sunderbyn. Men det bygger alltid på en medicinsk bedömning om att detta är möjligt.
– Det kan också uppstå situationer till exempel under sena kvällar och helger där utkallad ambulanspersonal bedömer att en person inte är i behov av akut sjukvård, utan klarar av att vänta på en sjuktransport till dagen därpå, säger hon.
Testades i fjol
Under fjolåret provades systemet med indragen beredskap under tre veckor i juli, vilket enligt Marie Asplund skedde utan komplikationer eller uttalade problem.
– Vi kommer givetvis att analysera utfallet efter denna sommar och visst, det är en uppenbar möjlighet att inbesparningen blir bestående, säger verksamhetschefen.
– Och i riktigt akuta situationer finns det ju alltid möjlighet att begära understöd från närbelägna kommuner. Men det är sällan det sker, noterar hon.
Hur mycket indragen beredskap betyder i sparade pengar har inte gått att få fram.