Enligt Daniel Lundin, platschef vid SOS alarm, Luleå var det svårt att fastställa adressen under det aktuella larmsamtalet. Men vad som aldrig framgick till Bo Åkerström, var att en räddningsstyrka var på väg ut till olycksplatsen – men vände om redan efter fyra minuter. De hade då fått kännedom om att privatpersoner gett sig ut för att rädda den nödställde.
– Han ringer in klockan 13.34. Två minuter senare får vi information om att en båt med privatpersoner är på väg ut till mannen i vattnet. Vi vänder därför tillbaka klockan 13.38, säger Daniel Lundin.
Han förklarar att det alltid är minst fyra personer närvarande vid ett larmsamtal.
– Larmoperatören är den enda som kommunicerar med inringaren, men det sitter även en ambulansdirigent och en räddningsåtgörare med och lyssnar på samtalet, säger Daniel Lundin.
Nytt larm
Han tror att Bo Åkerström missförstått larmoperatören.
– Hon kan ha ställt frågor till sina kollegor, som inringaren inte kan höra. Han har trott att hon pratade med honom, men i själva verket hade SOS alarm full koll på läget hela tiden, säger Daniel Lundin.
Räddningsinsatsen avbröts. Men när det klockan 14.07 kommer ett nytt larm om att en andra person ska ha befunnit sig i vattnet, rycker de ut igen.
– Det var en som ringde in från den plats där de tagit honom i land. Han som räddats hade då uppgett att han haft en kompis med sig i båten. Därför skickades polis, ambulans och brandbil ut på nytt, säger Lundin.
Enligt honom hade privatpersonerna som räddat mannen ur vattnet uppgett att han var vid god vigör. SOS alarm hade därför gjort bedömningen att ingen ambulans behövde skickas till honom. Men när det andra larmet kom in beslutade SOS alarm att åka ut till honom i alla fall, för att titta till honom.
– Ambulansen var avsedd för den saknade personen. Men när det visade sig att ingen var saknad avblåstes även den andra räddningsinsatsen, säger Daniel Lundin.