Alwan tog chansen att vara pappaledig

I hans hemland Kurdistan finns inte begreppet "pappaledighet", men när dottern Novali var sju månader gammal började Alwan Said vara föräldraledig på halvtid.

Familj. På salongen klippte kärleken till för Alwan och Jennie Said som i dag är gifta och har dottern Novali. För dem var det optimalt att dela på föräldraledigheten.

Familj. På salongen klippte kärleken till för Alwan och Jennie Said som i dag är gifta och har dottern Novali. För dem var det optimalt att dela på föräldraledigheten.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2017-03-05 05:00

Paret Alwan och Jennie Said driver Piteå Salongen tillsammans och när dottern Novali var sju månader gammal började de dela på föräldraledigheten. Oftast delade de upp dagarna så att en var tillsammans med dottern på förmiddagen och en på eftermiddagen – samtidigt som den andre jobbade.

För Alwan, som kommer från Kurdistan, var detta med "pappaledighet" något helt nytt som inte alls existerar i hans hemland där männen generellt är ute och jobbar och försörjer familjen och kvinnan är hemma med barnen.

– Det var nytt för mig, men det är fantastiskt med pappaledighet, säger Alwan som tycker att alla pappor "måste" vara hemma med sina barn.

Att ändå bara 28 procent av föräldrapenningen betalades ut till papporna i Piteå förra året (se artikeln intill) tror han handlar om ekonomi, att mannen ofta tjänar mer pengar än kvinnan. Men det är något han ändå tror att familjer kan lösa.

– Den tid jag har med mitt barn, det är värt så otroligt mycket både för henne och för mig, säger Alwan som bara var fem månader gammal när hans egen pappa dog i kriget.

–  Det är så viktigt att man bygger ett band till sitt barn tidigt, säger Jennie Said som när Alwan började vara pappaledig direkt noterade att Novali blev mindre mammig och att far och dotter fick en helt annan kontakt.

Att pappan är med på förlossningen är också ovanligt i Kurdistan, i alla fall inom den allmänna sjukvården.

–  Man får inte ens vara i närheten, utan får vänta utanför, berättar Alwan.

När Jennie ville att han skulle vara med på förlossningen kände han sig rädd, men hon övertalade honom och han ångrar det inte.

Vad gör du och Novali tillsammans?

– Vi hittar på allt möjligt roligt, vi går ut och leker, går ut på stan och på Familjens hus, säger Alwan som berättar att dottern tycker om musik och dans. Hon har också följt med honom på jobbet, exempelvis på något kundmöte i Luleå och Skellefteå.

Novali är nu ett år och tre månader och Alwan har precis börjat om att jobba heltid igen och håller också på att starta en ny verksamhet i Luleå.

Det var för drygt tio år sedan som han flydde undan kriget och kom till Sverige. Som universitetsutbildad ekonom, samt även studier i ledarskap i bagaget, hade han under många år som affärside att ta över verksamheter som var nära konkurs, få dem på fötter igen och sälja dem vidare. På 12 år drev han 15 olika verksamheter.

I april 2010 flyttade han till Piteå och startade Piteå salongen – fyra månader senare behövde han anställda en till frisör:

– Jag bodde i Porjus då, var utbildad frisör och jobbade på Vattenfall där, men sökte jobb som frisör. Av en bybo i Porjus som hade varit och klippt sig här fick jag höra talas om att de sökte en frisör så jag ringde upp, säger Jennie Said som berättar att hon ringde samtalet en fredag och hade jobb redan på måndag.

När hon kom in på salongen slog kärleken till direkt.

– Jag kände bara att: Hon vill jag ha! säger Alwan som försökte bjuda ut henne på både middag och lunch, men fick "nej" gång på gång.

– Jag var lite svårflörtad, det får inte gå för lätt. Han fick hålla på ett tag, minns hon.

Efter ett tag började de umgås allt mer på fritiden, lärde känna varandra och blev ett par. Alwan, som ville sälja salongen och flytta ner till Stockholm istället, försökte förgäves få henne att komma med, men så blev det inte.

I dag, sju år senare har salongen i Piteå flyttat till nya, större lokaler. Förutom Alwan och Jennie finns fyra anställda, snart börjar en frisör till och i mars ytterligare en.

– Jag hade tänkt stanna i Piteå i max ett år, men så träffade jag ju "hojna", säger Alwan med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om