Alternativt 400-årsfirande planeras

Coronapandemin ställer till problem för firandet av Piteås 400-årsjubileum nästa år. Istället för välbesökta arrangemang på vissa platser planeras digitala festligheter.

Tanken är att på nyårsafton uppmana Piteåborna att skicka upp rislyktor för att fira in jubileumsåret 2021. (Arkivbild)

Tanken är att på nyårsafton uppmana Piteåborna att skicka upp rislyktor för att fira in jubileumsåret 2021. (Arkivbild)

Foto: Mikael Fritzon / TT

Piteå2020-09-02 18:00

Nästa år fyller Piteå 400 år, något som kommunen planerat att fira med buller och bång under hela året. Det handlar bland annat om ett planerat världsrekord i uppskickning av rislyktor på nyårsafton och en karnevalparad från Öjebyn till Badhusparken på själva födelsedagen den 12 maj. 

Men den pågående coronapandemin ställer till det när stora folksamlingar måste undvikas.

Göteborg, som också fyller 400 år 2021, har beslutat att skjuta upp sitt firande till 2023. Axel Josefsson, kommunstyrelsens ordförande säger till TT att man gjort bedömningen att ett firande under 2021 är för riskabelt med anledning av pandemin och därför skjuter upp det.

– Jag tror att göteborgarna har förståelse för beslutet. Vi har en extraordinär situation, säger han.

I Piteå resonerar man annorlunda. Per Lenndin, projektledare för kommunens jubileumsår, planerar nu för alternativt firande med fokus på det digitala.

– Politiken har varit tydlig med att vi ska gå efter kalendern och genomföra firandet under 2021. Just nu jobbar vi efter två spår där det ena bygger på den ursprungliga tanken att samla tusentals Piteåbor vid ett antal tillfällen. Detta är ju inte coronasäkert så därför pågår planering av alternativt firande, säger han.

Piteås kommunalråd Anders Lundkvist säger att man funderat en del kring att skjuta upp firandet men kommit fram till att ändå hålla det under året man fyller.

– Vi är en mindre stad och kan på ett annat sätt än Göteborg hitta former för firande som funkar under rådande pandemi. Det kommer bli jättebra!

Det första arrangemanget ska äga rum på nyårsafton då tanken är att slå världsrekord i antalet uppskickade rislyktor.

– Nu kan vi ju inte samla så mycket folk på en och samma plats så vi jobbar för att sända evenemanget digitalt. Det lutar åt att vi skickar upp lyktor från en mindre skara, filmar det och sänder digitalt. Piteåborna uppmanas att skicka upp lyktor hemifrån. Vi tänker använda drönare för att dokumentera allt, säger Per Lenndin.

Den planerade paraden från Öjebyn kan förmodligen inte omföras som det var tänkt. Hur det ska gå till är fortfarande oklart. Det är även ovisst vad som ska hända med de 30 arrangemang som redan beviljats stöd. Totalt 650 000 kronor har betalats ut.

– Tanken nu är att öka på stödet så att arrangemang i viss mån kan genomföras och sändas digitalt, säger Per Lenndin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!