Artros är en vanlig orsak till smärta bland äldre personer. Enligt Katarina Viklund är det viktigt att hålla igång ändå.
– Man behöver röra på sig för att få långsiktig smärtlindring och för att hålla igång lederna, säger hon.
På boendet kan de äldre till exempel få ta sig till matbordet för egen maskin. Kanske med hjälp av rullator eller gåbord.
– Ta tillvara på vardagssituationer så att de här personerna får röra på sig så ofta som möjligt, säger Katarina Viklund, som till vardags är arbetsterapeut i Älvsbyn.
Benen i kallvatten
Tjills'n (myrkrypningar) är vanligt bland äldre. Liksom smärta, leder det ofta till sömnproblem. Enligt Katarina Viklund kan tjills'n bero på brist på något ämne i kroppen. Det kan också vara en biverkning av mediciner som patienten behandlas med.
– I sådana fall så får man ju göra något åt det, säger Katarina Viklund, som också tipsar om att massage, snabb nedkylning genom att duscha benen kallt, värmebehandling eller stretchning innan sänggående kan hjälpa.
Aktiviteter dagtid
Dålig sömn är överlag ett problem bland äldre personer, berättar Katarina Viklund. Både minne och övriga funktioner påverkas.
– Sover man dåligt en längre tid påverkar det immunförsvaret så att man lättare drabbas av infektioner, säger hon.
Vissa läkemedel är direkt olämpliga för äldre personer, till exempel Propavan. Enligt Katarina Viklund finns många knep att ta till i första hand, i stället för sömntabletter. Motion under dagen har en direkt positiv effekt på sömnen. Viktigt är också möjligheten till meningsfulla aktiviteter under dagtid.
– Händer det inte så mycket under dagen, är det lätt att man slumrar till där man sitter. Då är det svårt att somna på kvällen, säger Katarina Viklund.
Nedskrivna rutiner
Kudde, madrass, sovställning, rumstemperatur och ljudmiljö kan behöva ses över. En kaloririk smoothie på kvällen kan underlätta sömnen, liksom några minuters lugn ryggmassage. På ett äldreboende är det bra om kvällsrutinen är densamma trots att personalen skiftar.
– Har man svårt att sova är det viktigt att ha bra rutiner inför sänggåendet. Då får kroppen en möjlighet ställa in sig på sömn, säger Katarina Viklund.
Hon tipsar personalen om att skriva ner vad som fungerar bäst för varje boende. Fasta rutiner förebygger också oro under dagtid.
– Det är viktigt att man skriver ner hur dagsrutinen ska se ut, så att alla gör likadant, säger Katarina Viklund.
Många äldre blir oroliga när minne och hälsa sviker. Bemötandet från vårdpersonalen är förstås a och o då det gäller att skapa trygghet. Promenader, massage, sång, musik och behandling med värmefilt eller vetevärmare kan också dämpa oron.
Läkande skratt och gråt
Av totalt 540 personer på Piteå kommuns äldreboenden fick 38 procent antidepressiv medicin, enligt en revisionsrapport från 2012. Enligt Katarina Viklund är det viktigt med bra vardagsrutiner och aktiviteter för att få balans i livet.
– Att man äter regelbundet, får vistas i dagsljus och sover på regelbundna tider kan förebygga depression. Det är också bra att få prata med någon, till exempel personal anhöriga och vänner. Att få skratta och gråta tillsammans har en läkande effekt, säger hon.
Påklädning med sång
År 2012 medicinerades nästan en femtedel av de äldre på Piteå kommuns äldreboenden regelbundet med antipsykotika. Försäljningen av sådana mediciner till de äldsta var högre i Piteå och Norrbotten än i övriga Sverige. Samtidigt manar Socialstyrelsen till försiktighet med antipsykotika till äldre, då medicineringen ofta har bristande effekt men kan ge allvarliga biverkningar. Personer med demens behandlas ofta med antipsykotika för beteendesymtom av olika slag, till exempel aggression eller hallucinationer. Men medicin behöver inte vara enda lösningen. För vissa patienter som pratar och ropar okontrollerat, har exempelvis handmassage visat sig effektivt.
– Sång och musik kan man också använda för att minska symptomen, så att man kan genomföra olika vardagliga aktiviteter. Om vi till exempel sjunger i samband med påklädning, kan det momentet bli lättare att genomföra, säger Katarina Viklund, som poängterar vikten av att individuellt anpassade vårdåtgärder.
Viktig uppföljning
Sedan i september har Katarina Viklund tillsammans med Linda Grahn, apotekare från Piteå, åkt runt i länet och föreläst för bland annat undersköterskor på äldreboenden och inom hemtjänsten, på temat äldre och läkemedel. Syftet med projektet, som ägs av landstinget och Kommunförbundet, har varit att minska den omfattande och i många fall olämpliga läkemedelsanvändningen bland äldre personer. Som Piteå-Tidningen berättat i en artikelserie, ligger Piteå kommun högt i statistiken över andelen äldre med olämpliga läkemedel. Enligt Linda Grahn har läkarna ansvaret för läkemedelsförskrivningen. Men undersköterskorna har en viktig roll när det gäller att utvärdera effekten av medicineringen.
– Jag vill stötta den här gruppen att hjälpa till. Det är ju de som är närmast patienterna och kan se hur det verkligen fungerar, säger hon.