PT skrev i början av förra året om Blåsmarksparken som såldes av Kraftö vind till schweiziska Alpiq. Då uppgav Alpiq att det skulle komma ett investeringsbeslut i mars 2015 och att arbetena skulle påbörjas under våren.Så blev det inte.
Från början ville bolaget bygga 180 meter höga torn, det sade Piteå kommun dock nej till, och efter tillståndsprövningen bestämdes tornhöjden till 150 meter. Nu, erfar PT, arbetar företaget med en ny ansökan där Alpiq vill bygga 200 meter höga torn.
För det krävs en helt annan, vitt blinkande hinderbelysning vilket försvarsmakten hittills i vindkraftsprövningar varit mycket restriktiva till. Än finns ingen ansökan inlämnad till länsstyrelsen, men en kontakt vid Alpiq i Oslo uppger att bolaget arbetar med frågan och kommer att presentera mer detaljerade uppgifter efter 8 mars.
Han säger också att det är idagsläget svårt att få ekonomin att gå runt på vindkraftverk under 200 meter.
Erik Persson vid Vindkratscentrum Barents, beläget vid Piteå kommuns enhet näringsliv och samhälle, hoppas trots prislägena på fortsatt utveckling av vindkraft i Piteå kommun. Tillstånden för etapp och två i Markbygden är som bekant klara, just nu arbetar Kenneth Fors vid länsstyrelsen med tillståndet för etapp tre med 440 verk.
– Vi räknar med ett beslut kring det under våren, säger han.
Projektet Vindkraftcentrum Barents tog formellt slut 1 januari 2015 där koordinatorn Jonas Lundmark blev vd för vindkraftservicebolaget Wps. Det betyder dock inte att arbetet med vindkraftcentrum slutat snurra.
– Piteå kommun vill att detta fortsätter. Därför finansierar kommunen min lön, men vi skulle behöva en långsiktig grundfinansiering, säger Erik Persson, som uppger att han arbetar oförtrutet med frågan om att stimulera tillkomst av mer vindkraft.
– Just nu jobbar jag bland annat på ett projekt i samarbete med Energimyndigheten, säger han.
Ett arbete går ut på att locka hit externa vindkraftsrelaterade företag. En annan del är att väcka lokala företag kring vikten av att haka på när det väl kommer vindkraftsetableringar.
Vindkraftscentrum Barents omfattar Norrbottens och Västerbotten och den 16 mars hålls ett företagarseminarium i Lycksele med tema att visa på affärsmöjligheterna kring vindkraft.
– Företagen behöver en knuff i ryggen. De har inte riktigt sett möjligheterna. Trots att det byggs mycket är det en okänd marknad, säger Erik Persson.