Lång väntetid på akuten för allvarligt sjuk ettåring

Linnea Lindquist fick vänta nästan tre timmar på akuten i Piteå med sin ettåriga dotter som bajsade blod, hade hög feber och skrek av smärtor. "Hade vi fått hjälp i tid hade hon kanske inte behövt opereras", säger Linnea som anmält händelsen till Ivo.

Linnea Lindquist är glad att hennes dotter klarade sig utan framtida men trots den allvarliga diagnosen. "Jag vill inte att detta händer någon annan, man kan inte låta en ettåring vänta så här länge", säger Linnea som anmält akutmottagningen i Piteå till Ivo.

Linnea Lindquist är glad att hennes dotter klarade sig utan framtida men trots den allvarliga diagnosen. "Jag vill inte att detta händer någon annan, man kan inte låta en ettåring vänta så här länge", säger Linnea som anmält akutmottagningen i Piteå till Ivo.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2022-03-06 10:00

Ettåriga Emilia hade varit förkyld och lite febrig under några dagar. En kväll vaknade hon och var otröstlig. 

– Hon spjärnade med kroppen och verkade ha jätteont, berättar Linnea som tidigare fått rådet av 1177 att åka in om dotterns tillstånd försämrades. 

Linnea packar några saker och när hon byter Emilias blöja är den full med blod.

undefined
Trots att det gått flera månader sedan händelsen har inte någon händelseanalys kring ärendet startat så vitt Linnea vet. "Det känns väldigt nonchalant", tycker hon.

– Vi kom till akutmottagningen vid halv tio på kvällen. Jag visade bilder på hennes blodiga blöja och sa att Emilia skriker av smärta och har hög feber. Det kändes bra att vara på akuten, vi fick ett rum och jag pustade ut och tänkte att nu får Emilia hjälp. Men det visade sig vara en falsk trygghet, säger Linnea.

Timmarna gick och inget hände.

– Jag larmade personalen ett par gånger om att Emilia hade jätteont och krängde med hela kroppen. Jag fick bara veta att läkaren snart skulle komma.

undefined
Linnea Lindquist har anmält händelsen på akutmottagningen i Piteå i oktober. "Jag vill att de får en tankeställare så att det inte ska kunna hända någon annan".

Det skulle dröja ända till efter midnatt innan en läkare till slut dök upp. Linnea fick då höra att "Vi är inte så bra på barn faktiskt" och att läkaren istället skulle ringa Sunderbyn.

– Om man inte är så bra på barn kanske man ska vara extra uppmärksam och direkt skicka vidare istället för att låta så små barn vänta så länge och sedan säga att man inte kan göra något, säger Linnea som är väldigt besviken på akutmottagningens agerande.

undefined
Ettåriga Emilia fick vänta i nästa tre timmar på en läkare på akutmottagningen i Piteå. I Sunderbyn ställdes senare diagnosen invagination som kan ge livsfarliga komplikationer om behandling inte sätts in i tid.

Mitt i natten fick Linnea och Emilia åka ambulans till Sunderbyn där ett stort antal personer tog hand om dem, vätskade upp Emilia, som vid det här laget var helt slut, och röntgade henne.

– De var fantastiska i Sunderbyn och gjorde verkligen allt för Emilia, säger Linnea.

Emilia hade drabbats av invagination, ett tillstånd där tarmen viks inåt. Tillståndet kräver tidig behandling annars finns risk för allvarliga och till och med dödliga komplikationer.

– Precis alla hennes tarmar hade åkt in i varandra ända fram till rektum. 

undefined
I Sunderbyn hade man aldrig tidigare opererat ett så litet barn för invagination. Men tiden fanns inte att åka till Uppsala.

Försök gjordes att reponera tarmen. Det lyckades till stor del men inte helt. 

– Emilia var vaken under hela försöket, jag höll henne i min famn och det kändes som en evighet. Det var fruktansvärt att se hennes ögon som såg ut att undra "varför låter du dem göra så här, mamma?", berättar Linnea och minnet får ögonen att tåras.

Till slut beslutades att Emilia måste opereras.

– Det pratades om att åka till Uppsala eftersom man aldrig tidigare opererat ett så litet barn med invagination i Sunderbyn, men tiden fanns inte, berättar Linnea som har svårt att släppa tanken på att Emilia kanske hade sluppit operation, med allt vad det innebär, om hon fått hjälp i tid och inte tvingats vänta i nästan tre timmar i Piteå.

Linnea och Emilia blev kvar i åtta dygn i Sunderbyn. Sedan väntade en månads sjukskrivning. Idag är Emilia en pigg 1,5-åring som tultar runt med sin lära-gå-vagn.

undefined
Linnea Lindquist är glad att hennes dotter klarade sig utan framtida men trots den allvarliga diagnosen. "Jag vill inte att detta händer någon annan, man kan inte låta en ettåring vänta så här länge", säger Linnea som anmält akutmottagningen i Piteå till Ivo.

– Vi är glada att hon inte behövde ta bort någon del av tarmen. Men det tog tid för henne att börja äta igen, hon fick sondmatas ganska länge.

Linnea hoppas att hennes anmälningar till Patientnämnden och till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, ska resultera i att ansvariga får sig en tankeställare.

– Jag vill inte att det här ska hända någon annan, man kan inte låta en ettåring vänta så här länge, särskilt inte om man "inte är så bra på barn".

Helena Fredriksson Ågren, verksamhetschef på akutmottagningen, har trots upprepade försök inte gått att nå för en kommentar.

Invagination

Invagination är en sjukdom som innebär att ett tarmavsnitt viks inåt. 

Fenomenet är vanligast hos små barn, från tre månaders till tre års ålder.

Ett vanligt symptom på invagination är att avföringen innehåller blodigt slem. 

Vid tidig behandling av tillståndet är prognosen god men om patienten inte kommer under behandling i tid kan det resultera i vävnadsdöd (nekros) och allvarliga, eventuellt dödliga komplikationer kan uppstå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!