Allvarligt ekonomiskt läge för kommunen

Piteå kommun är på väg mot ett historiskt svagt resultat – flera av nämnderna håller inte sin budget och kommunstyrelsen uppmanar till skärpning.

Ekonomi. "Vi kan inte bara sitta och blunda inför det här", sa Peter Roslund (S), kommunalråd, på sammanträdet. (Arkivbild)

Ekonomi. "Vi kan inte bara sitta och blunda inför det här", sa Peter Roslund (S), kommunalråd, på sammanträdet. (Arkivbild)

Foto: Kenny Johansson

PITEÅ2016-05-02 05:00

Åsa Öberg, ekonomichef på Piteå kommun redogjorde för kommunens resultat för perioden januari–mars i år inför politikerna i kommunstyrelsen nyligen.

Resultatet för årets tre första månader landar på minus 8,6 miljoner kronor. För helåret visar prognosen på ett "svagt resultat" på 2,5 miljoner kronor.

– Det är rätt allvarligt, konstaterade Åsa Öberg.

Hittills i år går nämnderna back med drygt tre miljoner kronor, för helåret är prognosen minus 27,8 miljoner kronor (här står socialnämnden för minus 25 miljoner kronor). Bara under de tre första månaderna går Socialnämnden back med åtta miljoner kronor.

Liksom för 2015 förklaras underskottet av dyr missbruksvård, stort antal hemtjänsttimmar och höga personalkostnader på vård- och omsorgsboendena – detta i sin tur till följd av oroliga vårdtagare och hög sjukfrånvaro bland personalen.

De andra nämnderna som prognostiserar med underskott är: Barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden, kommunledningskontoret/strategiskt stöd och kommunfullmäktige.

– Vi kan inte bara sitta och blunda inför det här, sa Peter Roslund (S), kommunalråd på sammanträdet.

Kommunstyrelsen uppmanar nu samtliga nämnder/styrelser att ta ett större ansvar för att hålla sig inom den budget som man fått tilldelad av kommunfullmäktige.

Under mötet väcktes också flera förslag på andra åtgärder, men beslutet blev att tills vidare nöja sig med uppmaningen.

– Vi har ett uppdrag att se till att nämnderna håller sig inom sin budget, krävs mer arbete måste det gå via kommunstyrelsen, påpekade Peter Roslund.

Håkan Johansson (M) väckte tanken på att "tvångsförvalta" socialnämnden.

– Kommunfullmäktige beslutar om ramarna, har man respekt för kommunstyrelsen så anpassar man sig, sa också partikollegan Lage Hortlund.

Catrin Gisslin (MP) påpekade dock att socialnämnden är en oerhört lagbunden nämnd.

– Här sitter politiker som inte vet vad socialnämnden sysslar med, sa hon.

– När det bara är jämmer och elände är det viktigt att lyfta blicken och jobba med något nytt. Det är viktigt att de får stöd och inte bara kritik, sa Brith Fäldt (V).

Kommunens målsättning är att resultatet ska uppgå till två-tre-procent av skatter och generella statsbidrag, för år 2016 motsvarar det ett resultat på minst 44,8 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om