Allvarligare ärenden till Patientnämnden

Det nya klagomålssystemet har inte lett till förändrat antal anmälningar till Patientnämnden. "Möjligen är de av allvarligare karaktär" säger Eva Ek, utredare.

De vårdärenden som hamnar hos Patientnämnden är numera av allvarligare karaktär, upplever Eva Ek, utredare. (arkivbild)

De vårdärenden som hamnar hos Patientnämnden är numera av allvarligare karaktär, upplever Eva Ek, utredare. (arkivbild)

Foto: Isabell Höjman/TT

PITEÅ2019-01-08 14:46

Patientnämnden finns till för patienter, närstående och personal. Nämndens uppgift är bland annat att informera, förmedla kontakter och vägleda patienter och anhöriga.

Eva Ek, säger att det nya klagomålssystemet inte lett till fler anmälningar, något man befarade när systemet infördes. Under 2018 inkom 767 anmälningar, vilket är ungefär detsamma som 2017.

– Det tar tid att få det nya arbetssättet att fungera. Det här är inget som gemene man tänker på, utan det är ju först när man vill göra en anmälan som det blir aktuellt, säger hon.

En sammanställning över ärendena för 2018 håller på att tas fram.

– Utan att ha all statistik klar så känns det som att de ärenden vi får in är av allvarligare karaktär än tidigare. Till exempel ser jag att anmälningarna i cancerärenden ökat under året. Från maj till augusti hade vi 8 anmälningar och från september till december fick vi in 17 anmälningar.

När Patientnämnden får in en anmälan kontaktas vården som har fyra veckor på sig att svara. Kommer inget svar skickas en påminnelse.

– Om en patient inte är nöjd med svaret kan man begära in kompletterande yttrande, säger Eva Ek, som tycker att svarsfrekvensen från vården är god.

Anmälningar görs alltså inte längre till Ivo, men kan ändå hamna där om ärendet handlar om allvarlig vårdskada, eller tvångsvård.

Eva Ek tycker det är bra att anmälningar nu sker nära vården men är ändå rädd att det finns en risk för en viss "rättsosäkerhet".

– Ivo har större mandat att säga ifrån om det blivit fel i vården.

Fakta

Patientnämnden

Informerar, förmedlar kontakter och vägleder.

Överlämnar patienternas samlade synpunkter till vården så att den kan förbättras.

Utser stödpersoner till patienter som är intagna för tvångsvård.

Rapporterar iakttagelser som är viktiga för patienterna.

Informerar om andra instanser som kan hjälpa dig.

Arbetar för goda relationer mellan patienter och vårdpersonal.

Källa: Patientnämnden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!