Under 2018 och 2019 har PT rapporterat om den fyraåriga flickan Emmy (fingerat namn) som i hela sitt liv bott i ett familjehem i Västerbotten. Den biologiska pappan i Piteå var 16 år när flickan föddes, men när han blev myndig ville han börja träffa sin dotter mer med syfte att hon på sikt skulle flytta hem till honom. På den linjen gick tingsrätten.
Under våren 2019 påbörjades återföreningsprocessen men pappan upplevde att familjehemmet försvårade den, något som förnekades av familjehemmet. Under dramatiska former hämtades flickan på sjukhuset i Umeå av personal från socialtjänsten i Piteå.
Beslutet startade en våg av protester. Polisanmälningar, namninsamlingar och mängder av anmälningar till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, inkom.
IVO har granskat fallet och konstaterar allvarliga brister i handläggningen. Enligt myndigheten har vårdnadshavarnas möjlighet till inflytande samt barnets bästa inte tillräckligt beaktats vid beslut och andra åtgärder under den tid som barnet varit placerat i familjehem.
– Vi är särskilt olyckliga över att vi brustit i stöd till barnets föräldrar. Med en annan handläggning av ärendet från början hade vi kunnat förebygga en del av det lidande och de negativa konsekvenser som vi i dag kan konstatera för både barn, föräldrar och det familjehem som varit kontrakterat under fyra år, säger Fredrik Sjömark, socialchef vid Piteå kommun.
Gällande händelsen när Emmy hämtades på sjukhuset i Umeå konstaterar IVO att det råder olika bilder av vad som hände, men kan inte se att nämnden kunnat handla på annat sätt. Utredningen om jäv eller någon form av relation som påverkat nämndens saklighet och opartiskhet avslutas med bedömningen att det inte förekommit.
Fredrik Sjömark uppger att socialtjänsten gör allt för att den här typen av allvarliga fel inte ska kunna upprepas.
– Vi har vidtagit en rad åtgärder för att säkerställa både efterlevnad av handläggningsrutiner och direktiv som generellt gäller inom individ och familjeomsorgen och sätter stort fokus på att ta till oss och lära av den kritik vi fått.
Socialtjänsten riktar en ursäkt till barnet, de biologiska föräldrarna och familjehemmet.
– Vi har brustit i våra rutiner och det har påverkat ett barn och barnets närstående på ett allvarligt sätt. Det vill vi be om ursäkt för, säger Sven-Gösta Pettersson (S), ordförande i socialnämnden.