Hur blir klimatet i Norrbotten om 100 år? För att ta reda på det har länsstyrelsen i Norrbotten gett SMHI i uppdrag att ta fram en regional klimatsammanställning.
Ett framtida klimatscenario är att årsmedeltemperaturen höjs på mellan fyra till sex grader mot slutet av nästa sekel.
- Om det blir så är det väldigt, väldigt mycket, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI, som menar att man då också ska ha i åtanke att det handlar om en ökad medeltemperatur för hela året.
Klimatsammanställningen visar också att nederbörden i länet kommer att öka med 15-50 procent och det innebär ungefär en månad mindre med snötäcke.
I fjällen kommer dock snön istället att ligga kvar längre.
- Allt pekar på att det kommer att bli blötare i hela Sverige, säger Sverker Hellström.
Globala uppvärmningen
Medeltemperaturen i Norrbotten förra året var plus 0,9 grader, vilket är 2,4 grader högre än genomsnittet i länet under jämförelseperioden 1961-1990. Det är också väsentligt mer än motsvarande globala temperaturökning som uppgick till 0,4 grader.
Det visar Vindkraftbolaget O2:s klimatindikator, baserad på statistik från SMHI och WMO.
Det är den globala uppvärmningen, med allt mer växthusgaser i jordens atomsfär som leder till ökad medeltemperatur även i Norrbotten.
Pär Holmgren, meteorolog, författare och föreläsare i klimatfrågor, menar att medeltemperaturen kommer fortsätta att öka hela tiden om vi inte gör någonting för att stoppa utvecklingen.
Bara äta vilt
Det handlar om att börja leva "fossilfritt" och exempelvis sluta borra efter olja i Antarktis.
- Som Pitebor kan man kanske tänka, vad har det med mig att göra? Men det handlar om att lägga om sin livsstil, säger Pär Holmgren, som menar att en sak man kan göra är att dra ner på köttkonsumtionen. Eller om man bor här uppe, bara äta vilt kött.
Nästan nio av tio svenskar uppfattar klimatförändringarna som ett allvarligt hot mot mänskligheten, enligt en opinionsmätning från O2.
Oro för stormar
Störst är oron för fler och kraftigare stormar, därefter kommer oro för högre vattennivå och frånvaro av snö och is på vintern.
- Klimatproblemen accelererar och drabbar främst människor i utvecklingsländer. Men klimatförändringen har inga geografiska gränser och även vi i Sverige påverkas. Stormar är dock inte det hot som man bör oroa sig mest för. Svåra värmeböljor och stora variationer i nederbörden är större hot, säger Holmgren.
Bli andelsägare i vindkraft
Enligt FN:s klimatpanel bör de globala utsläppen av koldioxid minska med mellan 50 och 85 procent fram till år 2050, om vi ska ha en chans att nå målet om att temperaturen globalt inte ska öka med mer än två grader.
- Det krävs mycket omfattande utsläppsminskningar, också i Norrbotten, för att vända utvecklingen, säger Linda Burenius Magnusson, vd för O2:s vindkraftskooperativ som menar att man som privatperson redan i dag kan bli andelsägare i vindkraft.