En ny rapport från Arbetsförmedlingen granskar arbetsmarknaden för personer utan gymnasieutbildning. Totalt har 610 000 personer i åldrarna 25-64 år en kortare utbildning än gymnasiet. Av dem arbetar 370 000.
Det visar sig att många av dem, närmare åtta av tio, har arbete inom yrken som normalt kräver högre utbildning. De jobbar till exempel inom bygg, handel, vård, naturbruk, tillverkning och transport. En förklaring är att många är äldre med lång erfarenhet. När de slutar ersätts de ofta av någon mer välutbildad. Det gör att arbetsmarknaden för den som inte har fullföljt gymnasiet krymper ytterligare.
Det i särklass vanligaste yrket bland personer utan gymnasieutbildning är städare. Köks- och restaurangbiträden och olika serviceyrken är också vanliga.
– Det finns en arbetsmarknad även för personer utan gymnasieutbildning, men den är begränsad. De som inte har gymnasieutbildning är oftare arbetslösa och det är en skillnad som består över tid, säger Anders Ljungberg på Arbetsförmedlingen.
De senaste tio åren har antalet inskrivna arbetslösa som saknar en gymnasieutbildning fördubblats, från 53 000 till 106 000 första halvåret i år. Nästan två av tre är födda utanför Europa och av dem saknar många, 47 000, en fullständig grundskoleutbildning.
– Det är en utmaning när vi har så många arbetssökade med kort utbildning. Många är unga, därför är utbildning en viktigt nyckel liksom subventionerade anställningar och fler jobb med lägre kvalifikationskrav, säger Anders Ljungberg.