Allt som är fel med klädindustrin

Sanna Bengtsson skriver om fast fashion och om hur det påverkar vårat samhälle på ett negativt sätt.

Foto: Sanna Eriksson

Piteå2019-03-14 18:00

Jag har tidigare fått konstruktiv kritik gentemot mina krönikor. Det handlar om att jag alltid skriver personligt och sällan samhällskritiskt. Jag kan lova er, filosofiska texter och att skriva om mitt ego är min grej, men dagen till ära ska jag ta åt mig utav kritiken. Idag tänkte jag skriva om den näst mest förorenade industrin efter olja. En industri som inte bara bryter ner våran underbara natur, utan också utnyttjar våra medmänniskor till en gräns där de inte längre äger några mänskliga rättigheter. Mina vänner, välkomna till klädindustrin och konceptet fast fashion.

Fast fashion innebär att kläder ska produceras snabbt och i extrema mängder för att sedan säljas billigt. Eftersom materialen sällan är bra slängs de flesta av plaggen i slutändan. Detta bildar en linjär modell som inte är hållbar i längden, utan istället sjukt energikrävande och påfrestande för miljön. Vet ni hur mycket vatten som krävs för att tillverka en tröja av bomull? Eller hur mycket koldioxidutsläpp klädindustrin släpper ut? Ohållbart mycket. Som om det inte vore nog jobbar textilarbetarna inom fast fashion-falangen av klädindustrin nära farliga kemikalier, sexton timmar per dag och extremt underbetalt. Vissa av dem är dessutom barn.

Det stora problemet med fast fashion är nog ändå vi konsumenter. Vi köper alldeles för mycket kläder. Mycket mer än vad vi egentligen behöver och nu konsumerar vi mer än vi någonsin gjort förut. Det är inte konstigt – kläder är billigare än någonsin på grund av fast fashion. Här måste vi dock tänka till. Om vi vet att miljön och arbetarna tar en sådan enorm skada, varför köper vi fortfarande så mycket kläder? Det är inte hållbart. Vi måste börja tänka större.

Ni ska inte sluta köpa kläder. Vad ni dock kan göra innan ni köper ett klädesplagg är att kolla de två lapparna – prislappen och tvättlappen. Om priset är märkligt lågt är tröjan inte gjord under bra förhållanden. Tänk efter nu. Hur kan textilarbetarna, transporten, företaget och allt där emellan gå plus på att sälja kläder för en femtiolapp? Glöm sedan inte tvättlappen. Där kan du kolla vilket material ditt plagg är gjord av. Varken polyester eller bomull är en höjdare, tyvärr.

Det är oundvikligt att ibland köpa fast fashion, men därför har alla en skyldighet att vara medvetna om problemen. Om arbetsförhållandena förbättras och alternativa material skapas får fast fashion existera, men just nu är det inte hållbart. Därför måste vi ändra på våra konsumentvanor och börja bygga en varaktig framtid.

Sanna Bengtsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om