Allt rivs upp sex år efter mordet

Gården i Kalamark ligger helt öde och igensnöad, snart sex år efter den tragiska händelsen då 59-årige Roger Lindberg mördades och hans bror Sune, då 57 år, misshandlades svårt. En man är dömd, men förberedelser för att ta upp fallet igen pågår.

Här, från utedassets tak, kröp mördaren genom gluggen in i ladugården där Roger Lindberg sedan mötte sin baneman.

Här, från utedassets tak, kröp mördaren genom gluggen in i ladugården där Roger Lindberg sedan mötte sin baneman.

Foto: Emil Magnusson

PITEÅ2010-03-26 06:00
Det var på kvällen den 14 april 2004 som bröderna Lindberg
attackerades hemma på gården i Kalamark. Den äldre brodern Roger slogs ihjäl ute i ladugården, Sune misshandlades svårt inne i huset. Han låg sedan bunden och hjälplös i 1,5 dygn innan han hittades av hemtjänsten.
En enorm polisutredning drog igång. En utredning som så småningom ledde till att Älvsbybon Kaj Linna greps i Storbritannien och åtalades, misstänkt för mord, försök till mord och stöld. Han dömdes till livstids fängelse av både Luleå tingsrätt och hovrätten för övre Norrland och nekades därefter prövningstillstånd i Högsta domstolen.
Bortom allt tvivel?
Han har hela tiden nekat till brottet. Hans advokat har också på olika sätt försökt bevisa sin klients oskuld och - framför allt - peka på en rad osäkerhetsfaktorer; är det verkligen bortom allt tvivel bevisat att det är Kaj Linna och ingen annan som gjort detta?
Bristen på teknisk bevisning har varit en sådan faktor. Och när tidningen Dagens Nyheter, som i en serie artiklar granskat ärendet, så gick ut och anklagade Norrbottenspolisen för att ha undanhållit bevis, fick fallet nytt liv.
Enligt DN-artikeln skulle det röra sig om en snusloska som hittats i anslutning till ett vagnslider på gården och skickats till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, för analys. SKL kom fram till att dna:t inte stämde överens med den mordmisstänktes.
Men fyndet redovisades inte, vare sig i förundersökningen eller i den så kallade "slasken" där mindre viktiga detaljer - som inte redovisas för domstolen - sparas.
DN-artikeln föranledde överåklagare Jörgen Lindberg vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö, som ansvarar för polismål och mål inom åklagarväsendet, att inleda en utredning om Kalamarksmordet. Han bestämde sig för att gå igenom hela förundersökningsmaterialet för att ta reda på om polis eller åklagare gjort sig skyldig till något fel.
Om Lindberg är klar med sin utredning - och vad han i så fall kommit fram till - är oklart, men en ny resningsansökan till Högsta domstolen lämnades in av den livstidsdömde Kaj Linna.
Ny rekonstruktion
Innan Högsta domstolen tar ställning till den, har riksåklagaren ålagts att genomföra en ny rekonstruktion samt att utreda det eventuellt icke redovisade dna-spåret. Där ligger ärendet i dag.
Polisens tekniker i Luleå anses nu "jäviga" och uppdraget har istället gått till tekniska roteln i Umeå, vars chef Urban Johansson säger till PT:
- Det är standardförfarande att byta myndighet när en rekonstruktion görs om. Vi har fått uppdraget att göra om en del av den, inte för att det är något direkt fel utan för att HD vill ha en annan presentationsform, det vill säga rörlig bild, så vår rekonstruktion ska videofilmas.
Exakt när kan Johansson inte svara på, men inom en månad tror han. Ett beslut om resning eller inte kan i så fall fattas av HD före semestrarna
Den mystisk försvunna snusloskan har också hittats;
- Fyndet redovisades av teknikerna direkt till åklagaren, Mikael Lundqvist, som kanske litet olyckligt valde att inte ta med den, säger kriminalkommissarie Lars-Göran Johansson, Piteå, som tidigare ställt sig mycket frågande till uppgiften.
- Snusloskan hittades utanför de yttre avspärrningarna, invid en väg där allmänheten passerar till bland annat ett sommarstugeområde, och ansågs inte ha någon som helst relevans för utredningen. Därför redovisades den inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om