Det handlar om enkätundersökningen Personligt som genomförs i Piteå kommun bland elever i årskurs 7, 9 och andra året på gymnasiet. Detta på uppdrag av politikerna i kommunfullmäktige. På senaste kommunfullmäktigemötet fick politikerna också en dragning av 2016 års undersökning.
1 198 elever av 1 355 hade besvarat enkäten, vilket ger en svarsfrekvens på 88 procent.
Årets resultat visar på några positiva trender:
Många ungdomar är föreningsaktiva
Fler elever uppger att de aldrig rökt
Eleverna trivs bra i skolan
Andelen som skolkar minskar
Men enkäten visar dock också att allt fler unga i Piteå ser dystert på livet. Fler unga uppger att de har haft huvudvärk, sömnsvårigheter eller känt oro. Allt större andel av dem som känt sig deppiga, säger att de har varit så deppiga att de funderat på självmord. Totalt handlar det om 122 elever, en ökning från 2015 då 106 elever uppgav att de hade haft självmordstankar (se faktarutan).
– Vi vet inte riktigt allvaret i det, men det är en oroväckande signal, säger Stefan Bergmark, undersökningsledare och en av dem som arbetat med enkätundersökningen tillsammans med Anette Christoffersson och Anna-Lena Pogulis.
Kort efter att han informerat politikerna skulle han även informera ledningsgruppen för utbildningsförvaltningen.
De elever som i enkäten uppgett att de haft självmordstankar slussas automatiskt vidare till ett telefonnummer som de kan ringa för att få hjälp.
Stefan Bergmark menar att skolan och elevhälsan måste lära sig att se de ungas signaler.
– Vi som finns inom skolan måste försöka se olika tecken, men det är ingen lätt sak att hantera.
Undersökningen ”Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten 2015–2016” (en rapport som bygger på skolsköterskornas elevhälsosamtal i förskoleklass, årskurs 4, 7 och årskurs ett på gymnasiet) visar också att flickorna är allt mer ledsna och nedstämda. I en jämförelse med länet så är resultat för Piteå ungefär likadant när det gäller flickorna.
Killarna ser ljusare på livet än vad tjejerna gör i Piteå kommun. 80 procent av killarna gav betyget 7–10 jämfört med med 60 procent av tjejerna. Ljusats på livet ser eleverna i årskurs 7.
Fotnot: Den 21/2 klockan 19.00 på Kaleido redovisas enkäten Personligt och också diskuteras vad som kan göras åt det faktum att Piteås unga mår allt sämre.