I hela landet stannar tusentals barn hemma från skolan varje dag och problemet är störst i storstäderna. Men även i Piteå finns "hemmasittarna". De har alltid funnits, främst på högstadiet och högre upp i åldrarna. Men problemet har krupit ner i åldrarna.
– I dag har vi mellanstadieelever som redan tenderar att ha en ogiltig frånvaro, säger Elice Ökvist, för- och grundskolechef.
Åtgärder behövdes och därför så startade i höstas ett närvaroteam på elevhälsan med två anställda pedagoger. Statsbidrag står för finansieringen.
– Det är helt nytt i kommunen att skapa ett sådant här team, säger Ökvist.
Pedagoger ska främja närvaron i skolan och jobba med dem som har stor långvarig ogiltig frånvaro.
– Behovet finns. Teamet har börjat arbeta på högstadieskolor där stöd behövs. Vi försöker se vad det beror på och hur vi ska göra för att undvika att det händer igen och ta reda på vad vi kunde gjort tidigare.
Skolplikt råder och rektorerna rapporterar in skolfrånvaro till barn- och utbildningsnämnden om elever har ogiltig frånvaro.
– Vi har utförliga åtgärdsplaner för hur vi ska jobba för att få eleverna att gå till skolan. Rektorerna redovisar vad som gjorts och det kan handla om anpassad undervisning, kontakt med socialtjänsten, eller om skolsköterska eller kurator kopplats in.
Går det inte trots alla åtgärder kan vite utdömas även om det är ovanligt.
– Elever som är "hemmasittare" kan ha en funktionsvariant i form av psykisk ohälsa eller en autistisk diagnos, problem i familjen, ja det finns många skäl.
Den högstadieskola i Piteå kommun som har högst ogiltig frånvaro bland högstadieeleverna är Christinaskolan. Där har 3,6 procent av eleverna en ogiltig frånvaro på mer än 10 procent och hälften av dessa har en frånvaro på över 20 procent.
– Visst har vi elever med problematisk skolgång, och det är ett problem som ökat. Men just siffrorna för åren 2017/2018 stämmer inte helt. Vi hade problem med inrapporteringen. Det upptäckte vi i höstas när vi gick igenom systemet. Nu har vi rensat upp och efter jul är det bättre och ska vara korrekt, säger Mona Johansson-Marklund, rektor vid Christinaskolan.
Vid övriga högstadieskolor är den ogiltiga inrapporterade frånvaron ganska lik, drygt 2 procent. Hortlaxskolan och Pornässkolan sticker ut positivt med den lägsta frånvaron, 1 procent respektive 0,7 procent.