Allt fler struntar i värnplikten

Förra året återaktiverades lagen om brott mot totalförsvarsplikten. Kammaråklagaren Henrik Wallin ansvarar för dessa brott vid Åklagarkammaren i Luleå och hittills har han fått in ett tiotal ärenden. Inom kort prövas det första av dem.

Kammaråklagaren Henrik Wallin beskriver brott mot totalförsvarsplikten som ett allvarligt brott. De penningböter som döms ut till den som missar mönstringen, tycker han är för låga. (Arkivbild)

Kammaråklagaren Henrik Wallin beskriver brott mot totalförsvarsplikten som ett allvarligt brott. De penningböter som döms ut till den som missar mönstringen, tycker han är för låga. (Arkivbild)

Foto: Pär Bäckström / Frilans

PITEÅ2019-03-15 19:30

Det har ännu inte fallit någon dom i Luleå tingsrätt rörande brott mot totalförsvarsplikten, Henrik Wallin har däremot väckt några åtal.

– Det är några som ska prövas i närtid, vi får se vad det leder till, säger han.

Den som uteblir från en militär grundutbildning eller ett så kallat repmöte riskerar fängelse.

– Det ger förvisso bara 14 dagars fängelse, men det speglar allvaret i brottet. I grund och botten har det med samhällets skydd och beredskap att göra. Det handlar om allas vår säkerhet, säger Henrik Wallin.

Han förklarar att brott mot totalförsvarsplikten är ett så kalllat artbrott, tillsammans med exempelvis rattfylleri, oprovocerad misshandel och mened.

– Det är brott som man från samhällets sida pekat ut som särskilt allvarliga, då finns det en presumtion för att påföljden ska bli fängelse. Jag har gått igenom en hel del domar som kommit och samtliga som jag tagit del av har resulterat i fängelse, säger Henrik Wallin.

Att inte dyka upp till mönstring innebär också brott mot totalförsvarsplikten, men där är påföljden mildare.

– Då är det penningböter om 500 kronor. Det är ett bötesbelopp som ligger kvar sedan ganska lång tid tillbaka. Det finns åklagare som anser att man borde döma ut ett högre belopp, säger han.

Henrik Wallin menar att påföljden ska spegla brottets svårighet.

– 500 kronor i böter är inte ett jättetufft straff för en person i arbetsför ålder. Man kan ifrågasätta att inte summan skrivs upp, men det finns relativt färska hovrättsavgöranden som slagit fast att det inte finns skäl att ändra summan, säger Henrik Wallin.

Han känner också till fall där åklagare yrkat på högre böter, men där rätten dömt enligt praxis.

Ulf Johansson arbetar som rekrythandläggare vid I19 i Boden. Sedan lagen återaktiverades har han och hans kollegor skickat tolv åtalsanmälningar gällande brott mot totalförsvarsplikten. Vid F21 i Luleå är man på väg att skicka en åtalsanmälan just nu.

– Är det så att en person som kallats till grundutbildning eller repetitionsutbildning inte infinner sig så är vi skyldiga att avbryta deras utbildning och skicka ärendet vidare till åklagare, säger han.

– Det vanligaste är att vi gör kontaktförsök, men utan framgång och då finns det inte så mycket mer att utreda än att de inte infunnit sig, säger Ulf Johansson.

Han berättar att om personen som uteblir kan uppge en giltig orsak så blir det ingen åtalsanmälan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!