Allt fler söker hjälp hos resurscentrum

Resurscentrum, där socialtjänsten och skolan i Piteå samverkar, når allt fler barn, ungdomar och föräldrar som behöver hjälp och stöd. Antalet ärenden fördubblades under 2010 jämfört med året innan.

"Välkommen till oss!" Socialsekreterarna Frida Andersson, Peter Danielsson och Frida Keil tycker att det är viktigt att höra av sig med oro eller problem i ett tidigt skede. Då är det lättare att hjälpa. Och allt fler söker hjälp via Resurscentrum.

"Välkommen till oss!" Socialsekreterarna Frida Andersson, Peter Danielsson och Frida Keil tycker att det är viktigt att höra av sig med oro eller problem i ett tidigt skede. Då är det lättare att hjälpa. Och allt fler söker hjälp via Resurscentrum.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2011-04-30 06:00

Grundidén för hela arbetet är att så snabbt som möjligt ta tag i problem som gäller barn och ungdomar. Det kan röra allt från svårigheter i skolan till begångna brott, nyblivna föräldrar som behöver stöd i sin nya roll eller barn som har det jobbigt hemma.

- Vi finns ju här för att hjälpa och stötta, och jobbar hårt för att tvätta bort "socialen-som-tar-barnen-stämpeln", det är ju inte alls det det handlar om i första hand, säger Johanna Keil, en av flera socialtjänstemän som är engagerade i resurscentrum.

Slussar vidare
- Ju fortare vi får vetskap om oro eller problem, desto större chans att vi kan hjälpa innan det gått för långt och verkligen blivit ett problem, inflikar kollegan Frida Andersson.

Först när allvarliga problem framkommer inleds en utredning enligt socialtjänstlagen. Annars försöker man ge hjälp till självhjälp.

Det riktigt fiffiga med Resurscentrum är att man kan vända sig hit med i stort sett vilka problem/funderingar som helst. Personalen är väl insatt i samhällets övriga resurser och kan med säkerhet slussa vidare, exempelvis till familjerådgivningen.

- Vi får fler och fler samtal från föräldrar som är oroliga och vill ha hjälp, även från föräldrar till riktigt små barn, säger Johanna Keil och poängterar att vem som helst kan höra av sig, det går också bra att vara anonym om man vill fråga om råd. Annars kommer "ärendena" ofta från skolan, vården eller polisen.

Hjälp och stöd
När det gäller brottslighet, droger och andra problem hos barn och ungdomar försöker socialsekreterarna att vara med från start och att snabbt sätta in de resurser som behövs.

- Vi blir ju ofta inblandade redan då en ungdom exempelvis misstänks för brott, eftersom vi kallas att vara med på förhören, säger Carin Boström, som är enhetschef för Stöd och omsorg.

- Sen kallar vi så fort som möjligt den unge och vårdnadshavarna till ett möte, där vi pratar om det som har hänt och erbjuder stöd.

Det kan till exempel röra sig om alkohol- och narkotikarådgivning, familjebehandling och medling mellan brottsoffer och unga gärningsmän.

Fakta / Fler söker hjälp

Allt fler barn, ungdomar och föräldrar får hjälp och stöd via Resurscentrum, RC, där socialtjänst och skola samverkar. Antalet ärenden har mer än fördubblats under 2010, jämfört med året innan. Men ärendena och utredningarna inom socialtjänsten ökar också.

Ärenden 2008 2009 2010

RC 401 322 711

Socialtjänst 750 902 1 200

Utredningar 146 153 171

- varav     0-12 år 52 62 70

- varav 13-18 år 88 80 96

- varav 19-21 år 6 11 5

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om