I Piteå har allt fler kommuninvånare på senare år valt att gifta sig i stadshuset i stället för i kyrkan. Trenden är tydlig, även om det inte skett någon ökning under de två senaste åren. Både under 2007 och 2006 vigdes exakt 70 par av någon av kommunens tre borgerliga vigselförrättare. Men fram till dess ökade antalet borgerliga vigslar med fem till åtta par om året.
L-O Pettersson, som har varit vigselförrättare i åtminstone 13 år, har ingen bestämd uppfattning om varför fler och fler väljer det borgerliga vigselalternativet ("vi frågar aldrig"). Han förmodar att det kan finnas en rad skäl, allt från att man inte tillhör Svenska kyrkan till att man vill ha en enklare ceremoni.
Det är inget axiom att antalet vigslar minskar i de kyrkliga församlingarna inom Piteå kommun. Av de uppgifter som PT fick fram under torsdagen framgår, att Piteå stadsförsamlings siffror ligger på en i stort sett konstant nivå 2004-2007, medan Norrfjärdens församling noterar en liten ökning.
- Ibland ringer folk och frågar: "måste det vara så högtidligt med en massa musik och så vidare?" Svaret är att vi kan göra det hur enkelt som helst. Vigseln förrättas alltid i kyrkan, men det räcker att ha en kantor och en vaktmästare som vittnen.
Stieg Berggren förmodar att det finns de som väljer bort bröllop i kyrkan därför att de tror att det måste vara långklänning och frack "och hela köret".
- Det är alltså en missuppfattning, det hela kan göras mycket enkelt. Men vill man ha lite högtid, så tycker jag att vi är ett bättre alternativ än den nog så korta borgerliga vigselritualen, säger kyrkoherden i Piteå stadsförsamling med ett skratt.
- Den längre versionen av det borgerliga vigselformuläret är
en minut och den korta varar 15-20 sekunder.
I den längre versionen lovar makarna visserligen inte att som vid kyrklig vigsel älska varandra tills döden skiljer dem åt, men väl att älska varann i nöd och lust och att leva med varandra "i inbördes aktning, förtroende och kärlek och besinna ert ansvar mot kommande släkten". Inledningsvis inskärps att "äktenskapets ändamål är enskildas väl och samhällets bestånd".
I Norrfjärdens församling vigdes 9 par under förra året. År 2006 vigdes 11 par, under 2005 8 par och under 2004 var antalet vigda par 5.