Allt fler norrbottningar hos kronofogden

Allt fler norrbottningar blir skuldsatta. I Arvidsjaur har antalet ansökningar om betalningsföreläggande hos kronofogden ökat med 21 procent. Även i Piteå, Älvsbyn och Arjeplog ökar antalet ärenden.

Ett antal norrbottningar har satt i system att mot betalning ta på sig andra personers skulder. Eftersom den skuldsatte inte har några tillgångar kan kronofogden inget göra.

Ett antal norrbottningar har satt i system att mot betalning ta på sig andra personers skulder. Eftersom den skuldsatte inte har några tillgångar kan kronofogden inget göra.

Foto: FREDRIK PERSSON

PITEÅ2009-03-02 06:00
Det är en dyster statistik för 2008 som kronofogden visar upp. I fjol slog svenskarna ett mindre smickrande rekord.
För första gången var det mer än en miljon ärenden där fodringsägare bad om hjälp från kronofogden med att få in sina pengar genom betalningsföreläggande.
Svenskarna lever allt mer över sina tillgångar.
- Vi kan se att det här är en långsiktig trend. Allt fler och fler svenskar får mindre marginaler i ekonomin, säger Petra Rosvall, kommunikatör på kronofogden.
Ökar mest i Arvidsjaur
För varje år ökar antalet skuldsatta svenskar. Något som har med samhällsutvecklingen att göra.
- Vi ser att även i goda tider ökar betalningsföreläggandena. I det konsumtionssamhälle som vi lever så är det fler som försöker klara sig på mindre marginaler, säger Rosvall.
Även i Norrbotten märks trenden tydligt.
I Arvidsjaur har ansökningar om betalningsförelägganden ökat med 21 procent från 2007 till 2008. Framför allt är det personer över 26 år som krävs på pengar. Där har antalet betalningsförelägganden ökat med 28 procent och antalet ärenden var ifjol 380.
Även i Piteå (+6 procent), Arjeplog (+9) och Älvsbyn (+9) har ansökningarna blivit fler. Men siffrorna är inte unika för vare sig länet eller landet. De flesta kommuner redovisar en ökning. En anledning är den djupa lågkonjunkturen med stora uppsägningar som följd.
- Sista kvartalet 2008 började vi att märka av lågkonjunkturen. Då fick fler problem att betala sina räkningar.
Skuldsanering ökar
Den utvecklingen beräknas enligt kronofogden fortsätta.
Sms-lånen har ofta utmålats som en stor fälla. Under fjolåret ökade också antalet obetalda sms-lån som hamnade hos kronofogden med 75 procent.
- Det är en skuldfälla som har ökat starkt de senaste två åren. Men det är inte det största problemet vilket man lätt kan få intryck av.
Fortfarande är det hushållsskulderna som är vanligast.
- Det är mest konsumtionsskulder för postorder, mobil- och elräkningar samt liknande, säger Petra Rosvall.
Men det finns hjälp att få för de som är riktigt illa ute. Sedan 2007 kan privatpersoner ansöka om skuldsanering. Något bara personer som är djupt skuldsatta och inte kan arbeta av sin skuld på flera år kan få. Då hjälper kronofogden till att betala hela eller delar av skulderna. Ifjol fick 3 700 svenskar den hjälpen - en ökning med 40 procent.
FAKTA Kronofogdens tips om du har svårt att betala
Ta tag i situationen, låt inga kuvert vara oöppnade.
Ha ett mål att jobba för, tänk långsiktigt för att kunna unna dig något extra.
Lägg undan pengar varje månad till de räkningar som betalas per kvartal, halvår eller helår.
Öppna ett servicekonto som enbart är till för räkningar.
Använd autogiro - räkningen betalas direkt från ditt konto varje månad.
Om du har lån, kontakta dina långivare och försök sänka dina räntekostnader.
Om du inte kan betala, kontakta den du är skyldig pengar och förklara din situation.
Du kan alltid ringa kronofogdens kundcenter för att få råd om din privatekonomi och vad som händer om du inte kan betala.
Se upp med dyra krediter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om