Allt fler medberoende föräldrar söker stöd

Fler och fler söker tröst och hjälp hos kontaktgruppen FMN. En gång i veckan samlas de, föräldrar som har barn som missbrukar. "Vi börjar bli trångbodda, det är både bra och dåligt", säger Monica Öhman, vice ordförande för FMN i länet.

Missbruk. Monica Öhman är eldsjälen i FMN. "Vi träffas en gång i veckan, pratar om hur vi mår och stöttar varandra".

Missbruk. Monica Öhman är eldsjälen i FMN. "Vi träffas en gång i veckan, pratar om hur vi mår och stöttar varandra".

Foto: Annika Lahti

PITEÅ2018-03-17 05:00

Det är trångt runt bordet i Föräldrar mot narkotikas lokal. Kontaktgruppen som är en ideell förening har vuxit och snart ryms man inte längre utan måste se sig om efter en ny lokal.

– Nu när vi är kring 20 är det trångt. Föreningen har runt 60 medlemmar och är störst i länet, säger Monica Öhman.

För många betyder det mycket att kunna komma på möten och träffa andra i liknande situation. Alla har de barn som missbrukar eller har missbrukat.

"Tidigare bar jag bördan själv, nu gör jag inte det", "Att komma hit betyder allt", "Jag skulle inte överleva annars", "Jag trodde jag var ensam, skammen är stor" är några av vittnesmålen. I gruppen har man fått en ny familj där man känner sig trygg samtidigt som man får mer kunskap.

Monica Öhman tror att mörkertalet är stort, det finns många fler föräldrar som har problem med sina barn.

– Vi skulle kunna vara fler men att ha barn som missbrukar är förknippat med skuld och skam. Man vill inte att någon ska veta sanningen då man ofta tror att det är ens eget fel.

Just det att kunna tala om sina problem med andra kan vara svårt. Därför är gruppen så viktig.

– En del vågar inget säga på jobbet. Hellre ljuger man och säger att man är sjuk istället för att berätta om hur fruktansvärt dåligt man mår. Många sover dåligt, har svårt att sköta sitt jobb då man ligger vaken på nätterna och är orolig. Då är det skönt att träffa andra som förstår vad man går igenom.

Här får man hjälp med att sätta gränser och att sluta vara möjliggörare för sitt barn.

– De kommer hem, får mat och kanske pengar. Man blir uppäten, är maktlös och det tar all ens energi. Vi pratar om hur man ska säga till sitt barn när de kommer hem och är drogpåverkade. ”Jag vill inte ha in drogen i mitt hem” och ”jag älskar dig” är bra. Vi råder att börja meningen med ”jag” så man inte anklagar barnen. Annars kan det lätt bli ett hot.

Vill man komma tar man kontakt med FMN kan man gå in på hemsidan för kontaktnummer.

Hon råder föräldrar att lita på sin magkänsla om man misstänker att något är fel.

– Leta igenom barnens rum! Det har man rätt till om de bor hemma även om de är 18 år.

Denna kväll är knarkpolisen på besök och föräldrarna tar chansen att få veta mer om situationen i Piteå vilka droger som är i omlopp.

0911-645 19

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om