Allt fler män tar ut ledighet med barnen - men långt till jämställdhet

Allt fler män tar ut pappaledigt, men med samma ökningstakt får vi vänta till 2027 innan pappor och mammor tar lika stort ansvar för barnen när de är små.

Piteå2006-03-24 00:00
TCO lanserade 1999 ett så kallat pappaindex, där 100 motsvarar den ultimata jämställdheten. Då låg indexet i riket på låga 16,7. För 2005 har siffran stigit till 34. Marginalen till mammornas uttag av föräldradagar är alltså fortsatt stor och det är långt kvar till den dag då papporna står för hälften av ledigheten.

Bäst i landet, enligt index, är Västerbottens män. Där ligger index på 42,3 (jämför 34 i riket). För Norrbotten ligger siffran på 34,7.

Bättre än riket

Bryter man ner siffrorna kommunvis är Överkalix bäst i länet med 38,9 följt av Piteå på 37. Index för Arvidsjaur är 34,7, Älvsbyn har 35 och Arjeplog 34,1. Absolut sämst i länet är Haparanda med 20,3 i index. Med detta är Haparanda näst sämst av landets samtliga kommuner.

Under 2005 tog cirka 251 600 män ut föräldrapenning under minst en dag. Det innebär att cirka 44 procent av alla som under året tog ut föräldrapenning var pappor. Det låter kanske jämställt och bra, men om man bara tittar på andelen dagar blir det något mer nedslående.

Papporna tog under 2005 ut 19,5 procent av alla föräldradagar som nyttjades under året. Det vill säga knappt en femtedel av föräldradagarna.

Lönen avgör

Enligt TCO:s utredning finns det två huvudsakliga skäl till att vi har så svårt att nå fram till ett jämställt samhälle och arbetsliv:

1. Föreställningen om barn som ett hinder för ansvarstagande på jobbet.

2. De traditionella förväntningarna på att kvinnorna ska bära huvudansvaret för hem och familj.

Det leder till generellt lägre löner och svårare att göra karriär för kvinnor. Och eftersom mannen ofta har högre lön blir ekonomiska skäl en viktig anledning till att kvinnan är hemma merparten av föräldraledigheten med barnen.

Men, som sagt, om utvecklingen fortsätter i samma takt, så är männen i kapp kvinnorna beträffande föräldraledigheten år 2027.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om