En färsk undersökning från Folkhälsoinstitutet om ungdomar och sex visar att det är tre gångerfler tjejer än killar som testar sig mot klamydia.. Detta trots att smittorisken vid oskyddat sex är stor för båda parter, och att drabbade i värsta fall blir sterila om man inte behandlar sjukdomen.
En anledning är att ungdomsmottagningar av hävd varit ”tjejterritorium” trots att även killar är välkomna. På senare år har flera ansträngningar gjorts för att riva ner trösklarna så att även pojkar ska våga ta kontakt. I Piteå jobbar sjuksköterskan Magnus Ovefalk på mottagningen en dag i veckan och han träffar i huvudsak killar, som kanske tycker det är enklare att prata om sina problem och funderingar om sex med en man.
– På hösten märks särskilt en ökning av de som vill testa sig mot könssjukdomar som klamydia, säger han.
Tillfälliga sexförbindelser utan att man använt kondom väcker oro. Inte sällan finns det alkohol med i bilden, och då är det lättare att man struntar i att skydda sig ned kondom trots vetskap om könssjukdomar. Symptomen för klamydia kan vara diffusa eller inte visas sig alls, trots att man smittats.
– Vi tycker det är bra att man testar sig om man vet att man har haft oskyddat sex, även om man inte har tydliga symptom som sveda eller flytningar, säger Magnus Ovefalk, som också kan bistå med gratis kondomer.
Den senaste månaden har inneburit rivstart för ungdomsmottagningen i Piteå, som numera även besöker Arvidsjaur och Arjeplog några gånger varje månad. Trots att den verksamheten är ny har gensvaret har varit gott enligt kuratorn Josefin Nygren, som är en av dem som jobbar mot inlandskommunerna.
Som PT tidigare berättar har ungdomsmottagningen också släppt appen ”Ung i norr”, som kan användas både för att boka besök och men också för att ha videosamtal med barnmorska eller kurator. Trots att marknadsföringen ännu inte kommit igång har en handfull ungdomar redan upptäckt det hunnit testa den möjligheten.
– Så vi vet att videosamtalen fungerar rent tekniskt, säger Josefin Nygren med viss lättnad i rösten.
Nya appen ”Ung i norr”, stor närvaro i sociala medier och sajten umo.se är några av Ungdomsmottagningens sätt att nå ut till sin målgrupp, killar och tjejer i åldern 13-25 år. På Umos hemsida finns information om det mesta som ungdomar kan tänkas fundera på, och den kan även bidra med insikter till föräldrar och andra vuxna om vad som rör sig i huvudet på en ung människa. Sajten har även en podd med ett tjugotal, där ett avsnitt just handlar om hur det är att vara kille och besöka en ungdomsmottagning.