Allt fler föräldradagar fryser inne
Andelen pappor som tar föräldraledigt ökar stadigt. Men ökningen är långsam och reglerna om reserverade dagar i föräldraförsäkringen gör att antalet föräldradagar som aldrig tas ut och därmed fryser inne ökar för varje år.
- Trenden är tydlig om än långsam, det går stadigt uppåt, fler pappor tar ut föräldradagar och fler tar också ut allt fler dagar, konstaterar Fredrik Svensson, analytiker på Försäkringskassan.
Införandet av reserverade dagar, så kallad pappamånad, 1995, följt av en utökning till 60 dagar år 2002, har tydligt påverkat männen att ta ut ett visst antal dagar. Förändringen är särskilt dramatisk i gruppen pappor som inte tar ut några dagar alls.
- För bara 10-15 år sedan var det nästan hälften av papporna som inte tog ut en enda dag. I dag ligger andelen pappor som aldrig är föräldralediga på omkring 20 procent, berättar Fredrik Svensson.
Oroande utveckling
Alla dessa, för jämställdheten och barnens rätt till sina pappor, positiva siffror till trots, visar Försäkringskassans statistik en oroande utveckling när det gäller antalet föräldradagar som fryser inne på grund av att de inte utnyttjats innan barnet fyllt 8 år.
- Antalet föräldrapenningdagar som inte tas ut per barn ökar sedan flera år, konstaterar Fredrik Svensson som menar att förklaringen till stor del går att hitta i införandet av de reserverade dagarna.
- Även om allt fler pappor tar ut dagar görs det inte i samma omfattning som de reserverade dagarna har ökat vilket får konsekvensen att de uppbrunna dagarna ökar för varje år.
För barn födda 1999, som alltså fyllde åtta år 2007, visar siffrorna att varje barn i snitt hade 20,8 föräldradagar på sjukpenningnivå kvar vilket innebär att nästan 1,8 miljoner dagar frös inne. Det motsvarar ett sammanlagt värde på över 775 miljoner kronor.
- Under förra året ökade antalet uppbrunna dagar ytterligare till nästan 2 miljoner. Vi såg en tydlig effekt av införandet av den första pappamånaden, på bara ett år ökade de uppbrunna dagarna från 1,2 till 1,6 miljoner, och effekten av införandet av den andra pappamånaden 2002 ser vi först 2010 men vi kan redan nu skönja ytterligare ökningar, säger Fredrik Svensson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!