Allt fler fastnar ringsignal-fällan
Allt fler unga lockas att köpa en billig ringsignal som sedan leder till att de automatiskt binder ett avtal som kan kosta flera hundralappar i månaden.
Gratis ringsignal är inte alls gratis, istället binder man upp sig på en prenumeration som kostar cirka 50 kronor i veckan.
Foto: Mikaela Andersson
Läs det finstilta
Konsumentverket har fått in totalt närmare 200 anmälningar mot de mest kända företagen i branschen. Mest anmälda är Jamba och Funmobile. Dessa har sin reklam på tv och är främst riktad mot unga. Ordet "gratis" lockar mer än den finstilta texten som många av kunderna struntar i att läsa. Det man inte tänker på är att det självklart finns en baktanke till att texten nästintill är oläsbar. De vill inte att du ska upptäcka det avtal du binder dig till. I vissa fall vet inte ens kunden hur de har knutit avtalet och att få tillbaka pengarna kan bli väldigt svårt eftersom att många av företagen är registrerade utomlands.
Regler för reklam
All reklam måste följa Internationella Handelskammarens, ICC:s, regler för reklam och marknadskommunikation. På konsumentverkets hemsida står det klart och tydligt att barn och ungas bristande erfarenheter inte får utnyttjas i reklam och att reklamen inte heller får vilseleda. Det står också att det är företaget som ska förvissa sig om att kunden inte är minderårig.
TIPS vid köp av mobiltjänster
Se till att läsa webbsidan ordentligt. Var noga att se till att du vet vad ringsignalen, spelet eller bakgrunden kostar.
Se upp om det står "per vecka" det betyder att du inte bara köper en mobiltjänst, utan flera.
Köp inget om du inte förstår villkoren eller om företaget inte har någon kontaktinformation!
Se upp om det står "per vecka" det betyder att du inte bara köper en mobiltjänst, utan flera.
Köp inget om du inte förstår villkoren eller om företaget inte har någon kontaktinformation!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!