Allt fler elever vill byta om ifred

De senaste åren har behovet av att byta om i enskildhet ökat vid Strömbackaskolan. "Behovet har ökat enormt", säger idrottsläraren Kajsa Askenryd.

De två enskilda omklädningsrummen är snart klara att användas av elever som har ett behov av att byta om enskilt. "Vi har sett att behovet har ökat enormt de senaste åren", säger idrottslärarna Anette Askenryd och Kajsa Askenryd samstämmigt.

De två enskilda omklädningsrummen är snart klara att användas av elever som har ett behov av att byta om enskilt. "Vi har sett att behovet har ökat enormt de senaste åren", säger idrottslärarna Anette Askenryd och Kajsa Askenryd samstämmigt.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2021-03-26 09:00

De flesta har nog någon gång känt sig mer eller mindre obekväma med att byta om tillsammans med andra. På Strömbackaskolan har idrottslärarna uppmärksammat ett ökat behov av enskildhet, därför byggs nu ytterligare två små omklädningsrum med dusch. 

Idrottsläraren Kajsa Askenryd berättar att för ungefär ett år sedan ställdes allting på sin spets när det var fyra elever i samma klass som ville byta om ensamma trots att det bara finns ett enskilt omklädningsrum.

– Vi har sett att behovet har ökat enormt de senaste åren, så efter det gick vi högre upp med kravet att få fler små omklädningsrum och det har hörsammats, säger hon.

Enligt Kajsa Askenryd och idrottslärarkollegan Anette Askenryd, kan det finnas flera förklaringar till det ökade behovet av enskildhet vid omklädning.

– Sedan några år har vi märkt en förändring när det gäller vilsenhet i könsidentiteten. En del av eleverna kanske inte har placerat sig klart könsmässigt, säger Kajsa Askenryd.

Hon menar att det också kan vara så att man inte identifierar sig som man eller kvinna, eller både och – individen är icke-binär. 

– Men den största anledningen är förmodligen att det finns en osäkerhet att byta om inför andra. Det är dock svårt att säga om det är fler som vågar säga till om avskild omklädning eller om det verkligen blivit fler som inte vill vara i samma rum som andra när de byter om.

Anette Askenryd menar att kroppsfixeringen har ökat och att det förmodligen också kan vara en bidragande orsak till att man inte vill visa sig naken.

– Hur det än är så är det bra att de säger till, säger hon.

De två små rummen beräknas vara färdiga inom två till tre veckor. Kakel och klinker är på plats men det återstår en del VVS-arbete och placering av duschkabiner innan de är färdiga.

Gymnasiechef Britta Dahlén berättar att de nya omklädningsrummen tidigare varit utrymmen för städpersonalen och att fler rum ska göra att miljön blir så trygg som möjligt för eleverna.

– Vi har även nyligen försökt säkra upp de ordinarie duschrummen. Man är omsluten av ett bås med dörr så att man kan känna sig mer bekväm, säger hon. 

Enligt Kajsa Askenryd har det hänt att elever bytt om bakom stängda dörrar i duschrummen.

De enskilda omklädningsrummen kommer att vara låsta och eleverna får prata med idrottsläraren om de vill använda dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!