I Norrbotten har Migrationsverket just nu cirka 2 000 boenden att erbjuda flyktingar och några hundra har hittills anlänt. När människor flyr kriget i Ukraina tar de också med sig sina husdjur, vilket innebär en ökad risk för att rabies skulle kunna ta sig in i Sverige, enligt Jordbruksverket.
– Det vore optimalt om vi kunde kontrollera alla vid gränsen, men det kan vi inte, och vi uppmanar djurägare som kommer att uppsöka veterinär, säger Simon Löfgren, biträdande enhetschef på Jordbruksverket.
Piteås djurkliniker har märkt av en ökad efterfrågan på rabiesvaccination från djurägare på orten. Vid Pet Vet har de hittills haft ett tjugotal förfrågningar.
– Många av våra kunder har haft funderingar kring just rabiesvaccinationer av hundar då de vill skydda sina svenska djur, säger Linda-Mari Landberg, chefsveterinär.
Margot Vikström besöker kliniken för att rabiesvaccinera sin hund Stella.
– Det är bra att göra det även om risken inte är stor. Jag ska till Finland och hälsa på goda vänner i sommar, säger hon.
På Pet Vet jobbar även veterinär Agata Samoraj som kommer från Ukrainas grannland Polen. Hon berättar att barnen där tidigt får lära sig att vara försiktiga kring främmande djur.
– Man får inte klappa okända djur och absolut inte vilda djur. De vilda djuren ändrar beteende när de får rabies genom att verka tama och söka sig till människor, säger hon.
Anita Adermalm vid Din veterinär berättar att de bunkrat med tre gånger så mycket rabiesvaccin än vanligt denna vecka.
– Förutom att hundägare hör av sig så ser vi även en viss ökning av intresse kring rabiesvaccinering av katter jämfört med innan kriget i Ukraina. Förut var det knappt någon som rabiesvaccinerade sin katt hos oss, säger hon.
Hon tror inte att djurägare i Norrbotten behöver vara så oroliga då risken för rabiesutbrott torde vara liten här.
– Djurägarna lider med det ukrainska folket och alla djur som far illa. Vi märker ingen irritation eller rädsla för att Sverige öppnar upp utan de vill bara försäkra sig om att deras djur har ett skydd mot rabies. Vissa djurägare vill vaccinera och skaffa pass ifall de själva skulle behöva fly med sina djur.
Det behövs även ett pass i samband med vaccineringen.
Jordbruksverket står för veterinärkostnaden för de ukrainska djur som passerar gränsen.