När den före detta Beatles-medlemmen Paul McCartney lanserade begreppet ”Meat free monday” för femton år sedan fick det stort internationellt genomslag. Så även i Sverige där många har utökat måndagen till fler köttfria dagar. Allt fler äter vegetarisk mat en eller flera gånger i veckan och begrepp som deltidsvegetarian och flexitarian blir allt vanligare.
Utvecklingen syns tydligt på kokboksutgivningen, då ett flertal titlar inom vegetarisk matlagning ligger på bokhandlarnas topplistor. Sara Ask och Lisa Bjärnbos böcker ”Mer vego” och ”Ännu mera vego” är superpopulära, liksom Tommy Myllymäkis ”Sallad” och ”Grönsaker tillbehör och garnityr”. Även David Frenkiel och Luise Vindahl har stor framgång med sin ”Green kitchen at home”.
Vegetariska och veganska restauranger poppar upp i olika prisnivåer, från foodtrucks till grönsakscentrerade finkrogen Rutabaga, som stjärnkocken Mathias Dahlgren öppnade förra våren.
Jimmy Lindström, butikschef på Coop i Piteå, tror att det ökade intresset för vegetarisk mat beror på att frågor kring djurhållning, miljö och hälsa har uppmärksammats på sistone.
– För fem, sex år sedan efterfrågade många kunder ekologiskt, kravmärkt och närproducerat. Det sista året har även intresset för vegetariska alternativ ökat enormt. För inte så länge sedan hade vi inget färskt vegetariskt sortiment, i dag har vi två gavlar. Det kanske inte låter så mycket, men jag tror att vi bara är i början av utvecklingen, säger han.
När det gäller frysta vegetariska alternativ som oumph, vegofärs, quornfiléer och olika grönsaksbiffar har omsättningen mer än fördubblats sista tiden. Även försäljningen av bönor och linser har ökat.
– Många kunder värdesätter produkterna som gör att det går snabbt och enkelt att laga maten, säger Jimmy Lindström.
Samma trend ser ÅsaBritt Hermansson, vd för analysföretaget Nielsen i Sverige.
– Våra mätningar visar att det är de vegetariska alternativen som växer snabbast inom dagligvaruhandeln, både inom kategorierna färsk och fryst mat. De produkter som tappar mest i försäljning är kassler och leverpastej.
Sojakorv, vego-schnitzlar och tofupaket letar sig från butikernas frys- och kyldiskar hem till gemene man. Enligt organisationen Djurens rätt äter en av tio svenskar vegomat. Men intresset för hemlagad vegetarisk mat från grunden ökar också.
Företaget Linas matkasse, som levererar en förvald veckomeny och matvaror för att laga recepten, har funnits på marknaden i tio år, i Piteå sedan åtta år.
– Vi har alltid haft vegetariska rätter i våra kassar och i vår originalkasse har vi till exempel alltid en vegetarisk rätt i veckan. Vi vurmar för den gröna maten och för att kunna presentera måltider där rätterna har en bra sammansättning av protein, fett och kolhydrater, något som många tycker känns tryggt, säger Stina Svensson, chef för varumärke och kommunikation på Linas matkasse.
2014 tog företaget fram sin vegetariska kasse och två år senare fick den en kompis i flexitariankassen.
– Sedan de introducerades har de ökat stadigt i popularitet. Vi har räknat ut att vi levererat recept och matvaror till 16 miljoner vegetariska portioner sedan vi startade, säger Stina Svensson.
Pitebon Monica Goossens har varit vegetarian i tjugo år.
– Under den tiden har det hänt mycket, framför allt när det handlar om attityder. I början blev jag ifrågasatt och dumförklarad. Så är det inte alls i dag – även om jag kan få en gliring då och då, säger hon.
En annan skillnad är det ökade utbudet i butikerna.
– När ett av mina barn fick mjölkallergi i slutet av 80-talet fanns det få alternativ. I dag finns det många varianter av växtmjölk, själv gillar jag havremjölken både för smakens skull och för att man kan odla havren i Sverige. Själv äter jag sällan konstgjort kött, utan föredrar grönsaker och bönor.
Om hon fick önska skulle det vegetariska utbudet på restaurangerna bli bättre.
– I storstäder finns ett helt annat tankesätt, här kan jag tycka att mycket fortfarande är väldigt köttfokuserat. Det är inte länge sedan jag stannade på en vägkrog, men där fanns inte en vegetarisk maträtt, möjligtvis pommes frittes.
Hemma i köket lägger Monica och hennes man Francis Goossens sista handen vid vardagsmiddagen. Stekta grönsaker med färsk sparris och bönpasta toppad med fetaost.
– Jag plockade från det som fanns hemma, så gör jag ofta när jag lagar mat, säger Francis Goossens, som lagar och äter vegetariskt hemma, men som också uppskattar en god köttbit vid valda tillfällen.
Några tända ljus glittrar över avokadosalladen medan åtta krispiga rosor bidrar till den hemtrevliga stämningen vid det runda bordet.
– När jag började äta vegetarisk mat på heltid var barnen 4, 8 och 10 år. Jag fortsatte att servera dem kött, eftersom jag tänkte att de behövde få i sig alla näringsämnen, Monica Goossens.
Men det tog inte så lång tid innan de också valde bort köttet.
– I dag är barnen vegetarianer, medan jag fortfarande äter fisk och räkor ibland – trots att jag brottas med dåligt samvete. Att äta fisk och skaldjur är inte bra med tanke på både miljön och alla gifter som finns i våra vatten.
Med valet att äta vegetarisk mat kom en annan medvetenhet för miljö, djurhållning och hälsa.
– Jag började läsa om allt vad köttprodukter ställer till med. Om odlingar som skulle ge mat till många fler om människor åt grödorna istället för att göra dem till djurfoder. Rent allmänt tänker jag också mer på vad jag stoppar i mig i dag. Jag äter renare mat, även om jag såklart äter snabbmat ibland också. Den bästa bonusen är att min mage fungerar mycket bättre sedan jag gick över till vegetarisk kost.
.
Vad har du alltid hemma i köket?
– Jag börjar dagen med en tallrik havregryn, havremjölk, russin och nötter. Det står jag mig länge på, så det har jag alltid hemma. Sedan älskar jag att steka ihop en oljig röra på lök, tomater, oliver och fetaost och servera till en god pasta. Jag har nyss upptäckt havredrycken som är speciellt gjord för att ha i kaffe, den gillar jag.
Har du något tips till den som vill äta mer vegetariskt?
– Många äter nog vegetariska rätter som ugnspannkaka utan att tänka på det. Men ett tips är att göra en vegetarisk lasagne genom att koka en tomatsås och röra i en burk keso. Lägg mellan lasagneplattorna och toppa med ost. Supergott. Lägg till linser eller squash om du har lust. Köttfärssås på gröna linser blir gott, det är ändå mest kryddningen som gör smaken. Vegetarisk mat kan vara hur enkel som helst att laga.