I dagsläget erbjuds anhöriggrupper med fem olika inriktningar och efterfrågan har ökat på enskilda samtal och fler grupper.
Anhörigkoordinator Ann-Catrin Gustafsson leder verksamheten som är en del av socialtjänstens avdelning "En ingång":
– Anhöriga gör fantastiska insatser för sina nära, men de ska själva också orka och må bra. Jag upplever att vårt anhörigstöd fyller en otroligt viktig funktion och jag är stolt över vår verksamhet.
De flesta anhöriga som söker stöd har närstående med demens/kognitiv sjukdom eller någon form av psykisk ohälsa/sjukdom.
– Det är fler och fler som söker sig till oss. Exempelvis finns många föräldrar till barn med NPF-problematik och i dagsläget driver vi ingen separat stödgrupp för den målgruppen. Därför har jag har valt att anordna, tillsammans med Anhörigföreningen Piteå och Studieförbundet vuxenskolan, en föreläsning med Lilla Speedos mamma på temat, säger Ann-Catrin Gustafsson.
För att hjälpas åt i stödet till anhöriga är samverkan med andra aktörer av stor vikt.
– Just nu för jag dialog och samverkar med vuxenpsykiatrin och olika föreningar för att vi ska kunna hjälpas åt att få så breda stödinsatser så möjligt. Vi kan också hjälpas åt att sprida information om föreläsningar och utbildningar.
– Som anhörig är man välkommen att ta kontakt med mig och beskriva om man har ett behov som man tycker saknas. Det gör att vi får kunskap om behoven och kan försöka möta dem i den mån det är möjligt, säger Ann-Catrin Gustafsson.