I coronans spår krävs nya lösningar och både restauranger och handel har gjort sitt för att överleva pandemin. I Piteå har särskilt livsmedelsbutikerna satsat på och märkt av den ökande e-handeln, Ica Kvantum ökade till exempel sin onlineförsäljning explosionsartat under perioden mars till september.
Totalt ökade den med 180 procent och butiken byggde om och anställde särskild personal för att klara av servicen till kunderna.
Den ökande e-handeln märks förstås i andra änden också. Allt fler privatpersoner handlar via nätet och ökningen märks särskilt i riskgruppen 75 år och äldre, där internetanvändandet av hävd inte är så stort.
SCB:s statistikundersökning Befolkningens it-användning 2020 som publicerades på onsdagen visar att andelen personer i åldern 75 till 85 år som köpt eller beställt varor eller tjänster via nätet har ökat ordentligt på bara ett år. I fjol svarade 16 procent att de gjort det. I år var andelen uppe på 26 procent.
– Det är en stor ökning. Men går vi bara ner lite i åldrarna är andelen betydligt högre. Bland 65- till 75-åringarna har 47 procent köpt eller beställt en vara eller tjänst på nätet det senaste året. Förra året var det 40 procent i den gruppen som e-handlat, säger Alicja Markiewicz, statistiker på SCB.
Samtidigt är det i de äldsta grupperna som tillgången till internet och it-användandet generellt är lågt. Nio av tio svenskar mellan 16 och 85 använder internet varje dag, men bland de allra äldsta är det mer än två av tio som aldrig använt en dator eller internet över huvud taget.
I hela gruppen 16–85 har sju av tio handlat på nätet under året.
Ett vanligt användningsområde är också att söka hälsorelaterad information om skador, sjukdomar, livsstil eller diet, vilket just nu delvis kan kopplas till coronapandemin men inte enbart.
Det är även vanligt att boka tid hos läkare eller tandläkare, ta del av sin personliga hälsojournal eller att köpa läkemedel/kosttillskott/vitaminer via internet, konstaterar SCB i sin rapport.
Insamlingsperioden för SCB-undersökningen var april till juni 2020, varför den ökande provtagningen för Covid-19, beställningen av "testa-själv-kit" och provsvaren via 1177.se inte finns med i statistiken. Detta torde öka på internetanvändandet ytterligare, särskilt bland de äldre som befinner sig i riskgrupp.