I dagsläget kan den som vill besöka kultur- och fritidsnämnden för att lyssna på debatten och vara med när viktiga beslut som rör Piteåborna fattas. Men snart kan det vara slut med det.
Inför kultur- och fritidsnämnden på tisdag har arbetsutskottet tagit fram ett ärende om att eventuellt stänga sammanträdena och därmed förhindra insyn från media och allmänhet.
– Mycket som vi pratar om är ju internt arbete och det vill vi kanske hålla internt. Men vi har inte landat i något beslut där ännu, säger Elisabeth Lindberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Vem är det som lyft det som ett ärende på dagordningen?
– Det vill jag inte säga.
Är det inte viktigt att nämnden är transparent och öppen mot allmänheten?
– Absolut och då får vi se om vi kan ha någon del av sammanträdet öppet och någon stängd. Men vi har inte färdigdiskuterat det där.
I Piteå kommun är det upp till varje nämnd och styrelse att själv besluta om de ska hålla offentliga sammanträden eller inte. I nuläget är alla nämnder utom socialnämnden som regel öppna för allmänheten. Barn- och utbildningsnämnden stänger sina dörrar när sekretessfrågor om elever avhandlas och exempelvis samhällsbyggnadsnämnden håller ärenden som rör myndighetsutövning internt.
Kommunstyrelsen är öppen för allmänheten, men har valt att stänga de punkter där ärenden bereds inför fullmäktige.
– Vissa har inte öppet hela mötena och vissa har ett öppet per år (socialnämnden). Det finns olika sätt. Vi funderar hur vi ska göra det.
Är det uppståndelsen runt konferensresan i Skellefteå som gör att ni vill stänga?
– Nej inte alls.
Är det någon annan fråga som föranlett det här?
– Nej, vi har bara diskuterat hur vi ska få arbetsro i förvaltningen, men jag vill inte säga mer för jag har inte diskuterat med de mina ännu.
Moderaterna i kultur- och fritidsnämnden är kraftigt emot att stänga sammanträden.
– Det enda de vinner på det är att öka politikerföraktet och göra det svårare för Piteåborna att få information om vad som sker i nämnden. De slår sönder demokratin genom att bygga upp en mur och hemlighetsstämpla våra diskussioner, säger Magnus Bäckström (M).
Har du fått någon förklaring till varför de vill stänga?
– Nej, men kontentan av det är att stänga ute er på Piteå-Tidningen. Det är väldigt sällan allmänheten är där. Jag vet att Elisabeth tycker det är jobbigt att det är skriverier i PT, men att för den saken stänga ute media är helt absurt. Då får Piteåborna ingen möjlighet till oberoende information.
Elisabeth Lindberg säger att förvaltningen vill ha arbetsro – hur tolkar du det?
– Jag förstår inte hur man skapar en arbetsro genom att stänga ute allmänheten och PT. Det enda du gör är att mörka i stället för att ha transparens. Det finns en viktig demokratiaspekt att allmänhet har möjlighet att delta i sammanträden och se hur politiken fungerar i verkligheten.
Magnus Bäckström konstaterar att Piteå kommuns nämnder varit öppna under lång tid – något han ser som positivt.
– Det vore en annan sak om det var förbjudet enligt lag att ha öppna sammanträden, men så är det inte. Det är nämnden själv som beslutar och är det någon nämnd som ska vara öppen är det just kultur- och fritidsnämnden. Vi tar beslut som påverkar väldigt många Piteåbor.