"Alla ska ha möjligheten och rätten att få vigas"

"Alla ska ha möjligheten och rätten att få vigas. Ja, det finns en samvetsklausul, men vi ska vara tydliga med att alla är välkomna", säger Richard Asplund, kyrkoherde i Piteå församling.

"Det finns en samvetsklausul, men vi ska vara tydliga med att alla är välkomna", säger Richard Asplund, kyrkoherde i Piteå församling. (Arkivbild)

"Det finns en samvetsklausul, men vi ska vara tydliga med att alla är välkomna", säger Richard Asplund, kyrkoherde i Piteå församling. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2021-09-16 20:00

KYRKOVALET

För Richard Asplund är det en självklarhet med samkönade vigslar.

– Det är en naturlig del av kyrkan att möta människor. Sedan finns det en väjningsrätt som jag måste förhålla mig till som kyrkoherde.

Finns präster i dag som inte viger samkönade par inom Piteå församling?

– Jag har aldrig mött det, det har aldrig varit en fråga för mig här.

Helén Lindbäck är präst och första namn för Kristdemokrater i Svenska kyrkan till stiftsfullmäktige och på andra plats till kyrkomötet. Hon kandiderar även för Levande kyrka i Piteå församling till kyrkofullmäktige.

Hur ser du på detta med att ta bort väjningsrätten?

– Det är en svår fråga, samtidigt har vi inte ens diskuterat den inom Levande kyrka. Det är inte en fråga som vi driver, säger Helén Lindbäck som är medveten om inställningen centralt från Kristdemokrater i Svenska kyrkan.

– Jag tycker det är bra som det är i dag, alla församlingar har skyldighet att upprätta vigsel både av samkönade och av dem med olika kön. Men som enskild präst vet man mycket på grund av tystnadsplikten, exempelvis om en man slår sin kvinna, då kan man känna att "det här känns inte rätt". Man kan inte tvinga någon att viga någon, det gäller alla kön, säger Helén Lindbäck.

Har du själv använt dig av din väjningsrätt någon gång?

– Nej, aldrig. Jag har aldrig sagt nej och har så många vänner både inom och utanför kyrkan som är av samma kön och lever tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!