Enligt vattentjänstlagen så måste kommunerna stå för vatten och avlopp i större områden där de bedömer att de små enskilda avloppen är för dåliga. Ett verksamhetsområde bildas och alla fastighetsägare i området måste vara med och betala oavsett hur bra det egna avloppet är.
Varför undantas inte fastigheter som redan har egna godkända lösningar eller fastighetsägare som inte ens har några utsläpp?
– Verksamhetsområdet ska ses i ett större sammanhang och bygger på att alla berörda delar på kostnaden. Alternativet vore att alla skattebetalare får vara med och betala, säger Fredrik Bellander, affärsområdeschef för vatten och avlopp på Pireva.
Om ett par veckor påbörjas arbetet med att bygga kommunalt VA-nät på Renön och Nötön. 169 fastigheter ansluts med tvång, men stugor som ligger utanför området slipper det.
Varför ansluts inte även dessa?
– Verksamhetsområdet styr och ligger där bebyggelsen är tätast. Nu passerar VA-nätet förbi andra fastigheter och vi har erbjudit alla att ansluta sig. Något som ett 30-tal fastigheter har tackat ja till.
Men tvångsanslutning inom ett verksamhetsområde har vållat protester i hela landet, så även i Piteå. De som är kritiska sätter sitt hopp till den statliga utredningen som pekar mot ett större mått av flexibilitet.
Pireva har tolkat det förslaget som det som händer innan ett verksamhetsområde bildas.
– Vi tittar på olika alternativ och kan undanta ett helt område eller en grupp fastigheter, men när väl ett verksamhetsområde är bildat så kan vi inte undanta enskilda fastigheter. Men vi får väl se vilka beslut som utredningen landar i, säger Fredrik Bellander.
V/a-nätet dras fram till respektive tomtgräns till en kostnad på cirka 140 000 kronor för varje fastighet. Sedan har fastighetsägarna två år på sig att ansluta.
Men om en fastighetsägare, som Hans Nordmark (se separat artikel) inte har behov av VA-nätet och dessutom intyg från kommunens miljö- och byggkontor att fastigheten inte har ”några miljöstörande utsläpp”?
– Det är i så fall för kommunen miljöinspektion att bedöma, men alla måste betala anslutningsavgift fram till tomtgränsen.
Det finns förslag om att först när en fastighetsägare ansluter sig till det kommunala VA-nätet så ska avgiften tas ut. En lösning som Bellander ser som möjlig om regelverket ändras, men så är det inte idag.
Han förstår att det är tufft för många, men en möjlig lösning/rättighet är att avbetala under tio år.