Annika Risberg är projektledare för det av länsstyrelsen finansierade projektet "Verkningsfulla insatser mot mäns våld mot kvinnor". I arbetet ingår bland annat att revidera socialtjänstens handlingsprogram mot våld i nära relationer.
– Våldsutövning i nära relationer är ett jättestort folkhälsoproblem och inte en isolerad socialtjänstfråga. Hela samhället behöver öppna ögonen. Socialtjänsten har det yttersta operativa ansvaret men alla medborgare, på alla nivåer, har ett ansvar, konstaterar Annika Risberg.
Revideringen av handlingsplanen syftar till att öka förståelsen om samhällsproblemet och olika typer av våld. Den reviderade planen omfattar nu även försummelse och vanvård av äldre och personer med funktionsnedsättning, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel.
– Våld i nära relationer förknippas av många nästan bara med grovt fysiskt våld. Men våld i en relation kan se ut på många olika sätt.
Ett exempel är äldre, eller personer med funktionshinder, som lever i en relation där de inte får den omvårdnad de behöver och är helt utlämnade till sin partner.
– Det kan vara att man inte får medicin, inte får tillräckligt att äta eller dricka, att ens partner medvetet ställer rullatorn en bit bort så att man inte når den. Det är inte alls ovanligt att den som utför vården också är förövare, konstaterar hon.
– Det finns så mycket fördomar kring äldre, att de har det så mysigt tillsammans på ålderns höst, men det är inte alltid så ...
I handlingsplanen uppmärksammas även våld i samkönade relationer och hur stödet bäst kan utformas för att nå utsatta.
– Det är få som söker men vi vet att hjälpbehovet är större än så.
I projektet ingår att sprida kunskap om våld i nära relationer, hur våldet kan se ut och vad man ska tänka på när man kommer i kontakt med utsatta människor. Informationen ska gå ut till en rad olika verksamheter och aktörer såsom hemtjänst, boenden, personliga assistans, arbetsplatsträffar med flera.
Annika Risberg säger att hon kan bli frustrerad när hon känner att man ofta bara når dem som redan brinner för problemet med mäns våld i relationer.
– Det är svårt att nå andra. Vi behöver arbeta på bred front, tillsammans, på alla nivåer i samhället för att våld i nära relationer ska upphöra.