Alla avdelningar på skolan förväntas spara

Utbildningsförvaltningen måste spara en procent av sin budget, totalt 9,7 miljoner kronor. Samtidigt hotas skolan av ytterligare 26,5 miljoner kronor i ökade kostnader. "Jättetufft", säger Anton Li Nilsson, ordförande i barn och utbildningsnämnden.

Besparingsförslaget i skolan kan innebära minskade öppettider, större barngrupper, sammanslagning av undervisningsgrupper och nedskärningar inom vissa områden.

Besparingsförslaget i skolan kan innebära minskade öppettider, större barngrupper, sammanslagning av undervisningsgrupper och nedskärningar inom vissa områden.

Foto: Maria Larsdotter

Piteå2024-04-22 16:30

Samtliga förvaltningar i Piteå kommun har fått i uppdrag att spara en procent av sin budget nästa år och när barn- och utbildningsnämnden sammanträdde under måndagen beslutades att nedskärningarnas fördelas över samtliga avdelningar.

I ett pressmeddelande skriver Piteå kommun att besparingarna kan innebära minskade öppettider, större barngrupper, sammanslagning av undervisningsgrupper och nedskärningar inom vissa områden.

– Jag vill betona att inget är beslutat ännu och vi vet inte exakt vilka besparingar som blir aktuella. Kommunfullmäktige tar beslut om strategisk plan och budget i juni, då den är fastställd kommer vi att gå vidare med en fördjupad analys. Vårt uppdrag är att prioritera klokt för att behålla kvaliteten, säkra en god arbetsmiljö för vår personal och att det påverkar barn och elevers vardag så lite som möjligt, säger Anton Li Nilsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, i pressmeddelandet.

Bun beslutade också om en investeringsplan där det ingår om- och tillbyggnad av förskolan och skolan i Böle, tillbyggnad Sjulnässkolan, rivning och nybyggnad Porsnässkolan samt Solander- och Christinaprojektet.

– För att möta lokalbehoven och säkerställa en trygg och hälsosam arbetsmiljö för barn och elever och personal behöver vi hålla en hög investeringstakt. Nämnden har därför beslutat att äska totalt 172 miljoner kronor för om- och tillbyggnationer under 2025, säger Anton Li Nilsson.

undefined
Enligt Anton Li Nilsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, har nämnden äskat 26,5 miljoner kronor för att täcka ökade kostnader. (Arkivbild)

När PT når honom i en paus under sammanträdet förtydligar han att det inte är klart att nämnden måste spara.

– Alla förvaltningar har fått i uppdrag att räkna på en procent och utgå från en procent, men det är inte beslutat att det blir en procent. Det vet vi helt enkelt inte än. Det ska upp till budgetberedningen och hela vägen upp till fullmäktige, säger Anton Li Nilsson.

Det är inte bara besparingskravet som riskerar att slå mot skolans verksamhet. Utöver procenten som bun förväntas spara ser förvaltningen stora kostnadsökningar framför sig.

– Som kompensation för prisökningar äskar man ett totalt belopp på 26,5 miljoner kronor.

Vad blir konsekvensen om ni inte får kostnadstäckning?

– Det blir förstås jättetufft. Ett spar på en procent motsvarar knappt tio miljoner. Prisökningarna är mer än det. Så det är klart att det kommer att bli spännande att se vad budgetförhandlingarna resulterar i, säger Anton Li Nilsson.

En rad lagförändringar ökar kostnaderna för förskolans och skolans verksamheter. Bland annat har förändringar i skollagen medfört att timplanen för de gymnasiala yrkesprogrammen utökas, elever i årskurs 4–9 ska erbjudas extra studietid och utökad lovskola. EU-direktivet med 11 timmars dygnsvila innebär en utökning av nattis.

Kommunfullmäktiges beslut att Piteå kommun ska ansöka om att ingå i förvaltningsområdet för samiska innebär också en stor verksamhetsförändring om det blir beviljat, enligt förvaltningen. Man ser också barn- och elevökningar inom vissa områden samt ett ökat behov av stöd till barn och elever i behov av särskilt stöd eller extraordinärt stöd.

För att barn- och utbildningsnämnden ska kunna leva upp till de politiska besluten och lagförändringar som finns beskrivna i den strategiska planen måste fler lärare och personal anställas.

Stålbaden för skolan

Trots att den politiska ledningen ökade ramen tvingas skolan spara 8,4 miljoner kronor 2024. Konsekvensen blir bland annat större elevgrupper i matte, svenska och engelska för elever på yrkesprogrammen på Strömbackaskolan. Industrirör på Strömbackaskolan har också pausats både 2024 och 2026. Förskolan måste spara 1,5 miljoner kronor vilket kan innebära personalminskningar och större barngrupper. 

Året innan det tvingades Utbildningsförvaltningen till ett stort besparingspaket under 2023 som främst drabbade utsatta elever. Bland annat beslutades att lägga ned samspelsteam och ta bort socialpedagoger och elevassistenter på Strömbackaskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!