Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige. Omkring 6 600 fall upptäcks varje år och nästan hälften av dessa dör i sjukdomen.
– Det är viktigt att upptäcka den i tid. Då kan man bli botad, säger Mikael Dahlberg.
Just det faktum att liv går att räddas om den hittas i ett tidigt skede gör sjukdomen lämplig för screening och det ska göras i hela landet enligt ett nationellt program.
Vissa regioner gör det redan. Socialstyrelsen lanserade nya riktlinjer 2014 som anger att screening med test av blod i avföringen bör erbjudas alla män och kvinnor i åldern 60 till 74 år. I Stockholm började man följa riktlinjerna redan 2008.
I Norrbotten är målet att komma igång under senare delen av hösten. I ett första skede skickas ett kitt hem till alla som fyller 60 detta år. Då kan man göra ett avföringsprov hemma för att sedan skicka in för analys. Analysen görs vid en central i södra Sverige.
– De som då har blod i avföringen får en kallelse till en koloskopiundersökning, säger Mikael Dahlberg.
Undersökningen går till så att en mjuk böjlig slang förs in genom ändtarmsöppningen med ett så kallat koloskop för att se om det finns sjukdomsförändringar eller tumörer.
I hela landet finns en brist när det gäller koloskopister. Så även i Norrbotten. Väntetiderna för att göra undersökningar i tarmen har haft lång väntetid.
– Vi behöver fler endoskopister. Huvuddelen av undersökningarna görs av läkare men kan även uföras av specialistutbildade sjuksköterskor. Vi håller på att utbilda fler och jag tror att vi kommer att klara av att göra undersökningarna. Väntetiderna har blivit kortare redan nu tack vare sjuksköterskorna. Runt sex veckor får man vänta nu.
Införandet av screening kommer att införas successivt.
– Alla mellan 60 och 74 kommer att bjudas in så småningom.
Första året erbjuds 60-åringarna möjligheten. Andra året nya 60-åringar men år tre kommer den första kullen igen som då är 62 år plus nya 60-åringar. Meningen är att man vartannat år ska lämna ett avföringsprov.
– Vi har tid på oss att bygga upp verksamheten, säger Mikael Dahlberg.
Än är det inte riktigt klart hur själva sceeningen ska gå till eller vilka sjukhus som kommer att ha möjilgheten att undersöka tarmen närmare.
– Det kan bli ett speciellt team som åker runt på sjukhusen i länet. I dag deltar vi i studier om förberedande tarmundersökningar för att förbereda oss.