Alkolås – vanligt i norr

Den som döms för rattfylleri har möjlighet att ansöka om villkorat körkort med alkolås. Det är över 70 procent vanligare på norrbottningars körkort mot för Sverige i stort.

Buss. Många inom lokaltrafiken måste blåsa innan de får köra. Inte för att de blivit dömda men på grund av företagspolicy.

Buss. Många inom lokaltrafiken måste blåsa innan de får köra. Inte för att de blivit dömda men på grund av företagspolicy.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Piteå2017-03-05 18:05

Det är fortfarande inte direkt vanligt med alkolås. I Norrbotten finns 122 utfärdade körkort med alkolås som villkor på en befolkning på 250 000. Men sett till resten av befolkningen så är det mycket vanligare här. Norrbotten står för 2,5 procent av Sveriges invånare, men vi har 4,3 procent av Sveriges alkolås. Det är alltså 72 procent vanligare här än i Sverige som helhet. Transportstyrelsen vill gärna att det blir fler som söker alkolås.

– Ja, från myndighetens sida ser vi gärna att fler ansöker. Vi tror att det är en bra väg tillbaka in i samhället, man kan ofta upprätthålla sin försörjning och förhoppningsvis så klarar man att ta tag i sina alkoholproblem eftersom att man också måste lämna in prover och läkarintyg under den här tiden, säger Per-Ola Skarviken, alkolåssamordnare på Transportstyrelsen.

De flesta som har alkolås är män. I Norrbotten är det bara 18 av 122 som är kvinnor.

– Dels kan man säga att den absolut överväldigande majoriteten som åker fast för rattfylleri är män. Sen kan man också spekulera i att fler män kanske anser sig behöva körkort i sin yrkesverksamhet och är då mer benägna att söka alkolås. Men det vet vi inte riktigt, själva huvudorsaken är att det är män som oftast åker fast, säger Per-Ola Skarviken.

Den som inte klarar av provtagningen eller fylleblåser i alkolåset får då indraget körkort under resten av strafftiden. Det som gäller är ett år för vanligt rattfylleribrott och två år för grovt. Vid årsskiftet var det 2825 svenskar som hade villkorat körkort.

Hur många är det som blir utkastade ur programmet?

– Under 2016 var det 364 personer som fick sitt villkorade körkort återkallat. Så lite mer än var tionde klarar inte av det, säger Per-Ola Skarviken.

Man måste också bekosta alkolåset själv, vilket kan kosta mellan 20 000 kronor och 40 000 kronor. Det finns dock inget ”Narkolås”, så har man åkt fast för drograttfylleri är man helt förbjuden att köra bil. Per-Ola Skarviken säger att han vet att det diskuteras att utveckla lösningar även för drograttfyllerister.

– Det är svårare att upptäcka droger. Där är det tyvärr lite trögare i utvecklingen. Det är att alkoholen finns i utandningen som gör det lättare, säger Per-Ola Skarviken.

Men alkolåsen utvecklas i alla fall.

– Det finns teknik nu så att man inte behöver blåsa när man sätter sig i bilen. Man har då så känsliga sensorer att de ändå känner av om det finns alkohol i utandningsluften i kupén. Men tyvärr är det som sagt fortfarande bara alkohol vi pratar om då, säger Per-Ola Skarviken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om