Enligt ett regeringsbeslut är det förbjudet för krogar, nattklubbar och restauranger att servera alkohol efter klockan 22. Beslutet, som är en del i de skärpta restriktionerna för att begränsa spridningen av covid-19, gäller till den sista februari nästa år.
Tommy Nordsvahn, livsmedelsinspektör på Piteå kommun, uppger att de har haft en dialog med aktuella krogar.
– De är väl medvetna om sitt ansvar. Vi kommer att genomföra inspektioner för att säkerställa att förbudet följs, säger han.
För Restaurang Tage på hotell Kust innebär förbudet stora förändringar.
– Det kräver en hel del omorganisation för oss och ställer till det inkomstmässigt. Vi tappar egentligen en sittning i restaurangen och en stor del av barförsäljningen, säger restaurangchefen Per Johansson.
Restaurangen och skybaren kommer att stänga klockan 22. En halvtimme senare ska det vara tomt. Även lobbybaren kommer att stänga samma tid, men själva lobbyn och receptionen har fortsatt öppet.
– Vi har valt att ha öppet och jobbar enligt alla restriktioner. Vi tittar på olika lösningar, men har inga svar i dag. Målet är att vi ska ta oss igenom det här och kunna behålla vår personal. Men visst finns det en stor osäkerhet för framtiden, man vet ju inte vart det här tar vägen.
Per Johansson säger sig ha förståelse för varför regeringen fattat beslutet.
– Men när jag pratar med branschkollegor kan man ändå tycka att det är lite missriktat. Restaurangerna drabbas väldigt hårt medan andra verksamheter kanske borde ses över i lika hög grad.
Kalles krog införde nya öppettider redan förra helgen.
– Det kom kanske åtta personer och vi säljer i stort sett ingenting. Två dagar har vi inte haft några gäster. Inkomsten har sjunkit så mycket så man kan säga att den är noll, säger delägaren Pontus Öberg.
Han och en heltidsanställd är permitterade.
– Men vi jobbar fortfarande ett gäng timmar i veckan så vi har inte stängt helt. Nu kommer vi att ha öppet mellan 18 och 22 på helgerna. Tanken är också att försöka hitta på något alternativ som andra gjort med exempelvis take away, men det är inte så lätt för oss.
Fortsätter gästerna att vara så få överväger Pontus Öberg att stänga Kalles krog.
– Vi får se, vi tar en dag i taget. Det går inte att planera något, så har det varit sedan i april. Det är inte roligt för någon och vi får bara vänta på ett vaccin så vi kan börja jobba igen.