Alkoholen ligger bakom många brott

Det finns ett starkt samband mellan brott och berusning. För polisen i Piteå är det alkoholen som till stor del styr arbetsfördelningen."Mycket elände skulle aldrig ha hänt om inte alkoholen var inblandad", säger polisen Petter Wikström.

Fulla människor som utgör en fara för sig själv eller andra kan omhändertas enligt lagen om berusade personer, LOB.  Bilden är arrangerad.

Fulla människor som utgör en fara för sig själv eller andra kan omhändertas enligt lagen om berusade personer, LOB. Bilden är arrangerad.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2015-10-01 05:00

Petter Wikström är chef för Piteåpolisens insatsgrupp mot narkotika. Efter 15 år i yrket har han sett hur droger bidrar till brott och en av substanserna sticker ut som mest våldsframkallande.

– När det gäller våldsbrott i hemmet och på stan är sambandet starkast med alkohol. Alkoholen är laglig, förhållandevis billig och ständigt närvarande. Det är en drog som gör många av oss mer benägna att bli våldsamma. Normalt är vi inte så avtrubbade att vi gör varandra illa, säger Petter Wikström.

Starkt samband

Eftersom det inte förs statistik över alkoholpåverkan vid olika brott går det inte att med säkerhet säga hur hög andel offer och gärningspersoner som är berusade.

Uppgifterna kommer i stället från Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning, NTU 2014. I drygt sex av tio misshandelsfall har de utsatta personerna intrycket att gärningspersonen var påverkad av alkohol eller narkotika, och i mer än vart tredje fall uppger brottsoffret att de själva var påverkade av alkohol vid tillfället. När det gäller hot, rån och sexualbrott upplevde mer än hälften av offren att gärningspersonen var påverkad.

– Min uppfattning är att kopplingen mellan våldsbrott och alkohol är större än statistiken säger. Samma när det gäller sexualbrott. Det är ofta så att brottsoffret utnyttjats i berusat tillstånd och där förövaren också varit full, säger Petter Wikström.

Styr resurserna

Alkoholkonsumtionen påverkar polisens resursfördelning till stor del. Under helgerna måste poliserna i Piteå kraftsamla för att förebygga krogvåld, ingripa vid olyckor och hindra högberusade personer för att råka illa ut.

– Väldigt mycket av vårt jobb är kopplat till alkohol i någon form och vi styr vår bemanning efter hur mycket Piteåborna kommer att dricka. Varje dag har vi någon bil som ska kontrolleras för misstänkt rattfylla och under helgerna fokuserar vi på krogarna där vi av erfarenhet vet att det händer saker, säger Petter Wikström.

Barnen i kläm

Enligt honom är det värsta att återkommande behöva ingripa vid familjebråk där föräldrarna är i fyllan – något som sker ett antal gånger i månaden.

– Att barnen hamnar i kläm när föräldrarna missköter sig är något som berör mig väldigt mycket. Det ska inte hända.

Hur känns det som polis att gång på gång se alkoholens baksida?

– Det är eländigt. Det är en besvärlig drog men samtidigt är det något som samhället har bestämt ska vara lagligt. Man får gilla läget samtidigt som det är frustrerande att tänka på allt som inte skulle ha hänt under nyktrare förhållanden.

189 omhändertagna

Fram till den 26 september i år hade 189 personer i Piteå fått sova ruset av sig i polisens fyllecell. Majoriteten av alla omhändertaganden sker på helgerna och i synnerhet under sommarmånaderna. Det handlar om personer som är så berusade att de utgör en fara för sig själv eller andra.

– Personen kan aggressiv, suicidal eller gå omkring mitt på vägen. Det kan vara utslagna människor som sover i någon trappuppgång eller på gatan.

Enligt Petter Wikström är det människor i alla åldrar och samhällsklasser som omhändertas enligt lagen om berusade personer.

– De flesta mår dåligt och skäms när de går härifrån på morgonen. Det är ett gott tecken och förhoppningsvis får man en tankeställare. Händer det flera gånger kan man förlora körkortet och sina vapen.

"Ett samhällsproblem"

Även om polisens samarbete med krögarna har minskat våldet på Piteås uteställen har Petter Wikström inga svar på hur den alkoholrelaterade brottsligheten ska minska i stort – i slutändan är det upp till var och en att börja reflektera över sitt drickande, menar han.

– Det är ett samhällsproblem med otroliga samhällskostnader och lidande som vi köper och låter rulla på. Jag vet inte om man med lagstiftning kan göra något åt det. Det handlar nog om att göra folk medvetna.

Kampanjen Sober October, en nykter månad för att reflektera över sitt drickande, lyfter Petter Wikström fram som ett bra initiativ.

– Framförallt för dem som ligger på gränsen mellan överkonsumtion och missbruk. Är det inga problem med en nykter månad är det ett bra besked. Skulle man uppleva det som jobbigt är det definitivt en tankeställare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!