Det var vid måndagens kommunstyrelse som moderaten Håkan Johansson tog upp frågan. Tanken är att restauranger vid utkörning av mat även ska få tillhandahålla vin och öl.
Johanssons initiativ bemöttes så pass välvilligt i kommunstyrelsen att beslutet blev att uppdra åt kommunens alkoholhandläggare att undersöka om detta är möjligt och lagligt.
– I grunden handlar det här om att stötta Piteås restauranger som är hårt drabbade på grund av den rådande pandemin, säger Håkan Johansson.
Det här har redan skett i kommuner som Malmö, Växjö och Nacka. Däremot är det inte prövat om det är lagligt att göra den här tolkningen av "serveringstillstånd för cateringverksamhet".
– Jag tror att det med lite god vilja går att genomföra det här. Den enskilda kommunen har tolkningsrätten och jag tror att det går att göra undantag, säger Johansson.
Kommunalrådet Anders Lundkvist (S) är mer återhållsam i sin syn på saken.
– Kommunstyrelsen gör ingen värdering i frågan, men alkoholhandläggaren ska få göra en noggrann utredning. Sedan är det miljö- och tillsynsnämnden som hanterar frågan.
– Visst kan det här vara viktigt för restaurangnäringen, men det är ingen enkel fråga. Inte heller solklart att det är lagligt, snarare en gråzon. Men vi kommer aldrig att bryta mot lagen.
En viktig fråga är tillsynen av vilka som ska dricka alkoholen.
– Det är betydligt dyrare att köpa alkohol på restaurang än på systemet. Jag tror att risken för missbruk är liten och att det kommer att fungera, säger Håkan Johansson.
I sitt förslag skriver Johansson att "Tillståndshavaren ansvarar för att det är ett enskilt hem. Inom alkohollagstiftningens gränser finns således ett utrymme att tillåta servering av alkohol tillsammans med mat inom ramen för serveringstillstånd för cateringsverksamhet för slutna sällskap i enlighet med kapitel 8 paragraf 4 alkohollagen".
Håkan Johansson anser att det ur ett alkoholpolitiskt hänseende inte blir någon skillnad om man kan beställa passande alkoholhaltig dryck till sin maträtt av restaurangen istället för att köpa drycken på Systembolaget.
Hur det rent praktiskt ska vara möjligt för den enskilda restaurangen att ha personal på plats som övervakar serveringen är oklart. Däremot är det enklare att vid leveransen kontrollera att det inte är minderåriga eller märkbart berusade personer som gjort beställningen.