Strömbackskolans poängjakt är ett populärt inslag bland eleverna i årskurs tre. Konceptet är enkelt – en lista är framtagen med olika saker man ska göra och hur många poäng de motsvarar.
Många punkter är oskyldiga och roliga, som att krama en levande gris eller färga tänderna med ett rött läppstift. Andra uppdrag är olagliga och rent livsfarliga.
Gymnasiechefen Britta Dahlén har agerat och förbjudit uppmaningen att hoppa från Pitsundsbron. Men hon ser svårigheter med att stoppa hela poängjakten.
– Vi skulle eventuellt kunna stoppa att man överhuvudtaget får hålla på med det här på skolan, sedan gör de väl olika saker på rasterna ändå. Det blir en gränsdragningsproblematik eftersom de själva tycker att det sker på deras fritid, säger hon.
Sammanlagt har tävlingen drygt hundra punkter från fem poäng upp till hundra. För att få hundra poäng ska man bland annat spendera en natt i fyllecell eller dricka vatten ur en toalett.
I många uppdrag ingår alkohol och sexanspelningar – exempelvis ska man dricka en kvarting på tio minuter eller göra en avsugning på en banan.
– I vissa fall har jag vädjat till dem och i andra sagt att det här får ni absolut inte göra. Vi är inte helt glada över det här och jag har sagt att jag inte ger mitt ok till det som har med alkohol att göra, säger Britta Dahlén.
Eleverna uppmanas att dricka en kvarting på tid?
– Inte bra, så är det ju. Jag tycker inte det är okej och det har jag sagt åt dem också. Jag försöker säga att det blir en koppling till skolan när ni gör det här även om ni tycker att det är under er fritid, säger gymnasiechefen.
Hon säger att hon inte har full koll på alla punkter i poängjakten.
– Jag har inte hunnit lusläsa hela poängjakten, men jag har vädjat till elevkåren att de tar ansvar för vissa saker, säger Dahlén.
Har skolan ett ansvar?
– Det tycker jag ändå att vi har. Men det är en svår gräns mellan vad som är skola och vad som är fritid, säger gymnasiechefen.
Att elever drivs att göra galna saker på grund av grupptryck har diskuterats på Strömbackaskolan.
– Det har jag pratat med elevkåren om. Vi vill inte att de ska ha uppdrag där någon gör saker som de sedan mår dåligt av, man ska inte utsätta andra för det, säger Britta Dahlén.
Poängjakten har pågått på Strömbackaskolan i några år och många andra skolor i landet har liknande utmaningar i studenttider. Polisen ser allvarligt på att personer under 20 år får tag på alkohol och menar att det ligger ett brott bakom.
– Det är ett langningsbrott i grunden eftersom någon har köpt ut alkoholen åt dem. Då blir eleverna egentligen föremål för en utredning, åtminstone som vittnen, säger områdespolisen Emma Svensson.
Hon har hört rykten om poängjakten, men inte att det skulle drickas alkohol.
– Det låter som att man skulle behöva prata med den eller dem som är ansvarig för poängjakten och jag tror att det hade varit väldigt bra att förmedla poängjakten till vårdnadshavare så att man har en möjlighet att prata med sina barn, säger Emma Svensson.
Priset till dem som vinner poängjakten är – alkohol.
– Att priset skulle vara bubbel till de som vinner är inte okej. Det innebär att någon ska langa och elevkåren ska langa det vidare till de som vinner, säger Britta Dahlén.