Föreningen är en del av Svenska diabetesförbundet och de vill varna främst unga diabetiker sommartid då det ofta innebär högsäsong för musikfestivaler som är riktade mot unga och då alkoholkonsumtionen ofta höjs.
– Självklart vill vi som har diabetes kunna gå på festivaler och ha kul som alla andra. Men alkohol och diabetes kan vara en farlig kombination, säger Jenny Pettersson, ordförande för Ung diabetes.
Säga till
Personer som har diabetes kan ofta sin diabetes väldigt bra, förklarar Jenny Pettersson, men om man har druckit för mycket är det inte säkert att man känner av symptomen på att blodsockret börjar sjunka lika lätt som i vanliga fall.
– I vissa situationer, speciellt om man är full, kan man tappa den känslan och det omdömet, säger hon.
Dessutom menar hon att det är bra för omgivningen att veta om sjukdomsbilden så de kan hjälpa till.
– När man får för lågt blodsocker kan symptomen vara likt att man blir väldigt full och att man börjar sluddra och skaka. Om man då svimmar är det viktigt att folk omkring förstår allvaret och att man inte somnat för att man är för full.
Allvarliga följder såsom medvetslöshet kan förekomma.
– Om det går riktigt illa kan de hamna i koma eller att de avlider, men det är extrema fall, förklarar Jenny Pettersson.
Observant
– Jag tycker att man ska vara observant på förändringar hos personen i fråga som man inte är van att se. Hur personen beter sig. Om man märker att de blir seg, trött, sluddrar, skakar och har svårt att koncentrera sig, sådant som kan hända om man är full också.
Vid ett lågt blodsocker kan kroppen använda sig av reservsocker som finns i levern, men om man har druckit försämras den förmågan eftersom levern samtidigt bryter ner alkohol. Därför påpekar Jenny Pettersson att det är viktigt att ha något ät- eller drickbart till hands för att hjälpa kroppen att få upp blodsockret igen. Druvsocker är ett säkert tips, menar hon.
Olika sorters alkohol påverkar blodsockret olika. Söta drinkar och cider innehåller höga halter socker och påverkar blodsockret i högre utsträckning. Föreningen råder diabetiker, oavsett vilken alkoholtyp, att hålla koll på blodsockervärdet under hela kvällen.
Kunskapen om
Torun Torbjörnsdotter, överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, förklarar att bleka, kallsvettiga och omtöcknade ungdomar med diabetes inte ska lämnas att sova ruset av sig eftersom det kan betyda att de har för lågt blodsocker och att de är på väg att bli medvetslösa. Jenny Pettersson tycker att kunskapen om diabetes behöver bli bättre. Särskilt kunskapen om att en diabetessjuk kan uppfattas som full när denne har ett för lågt blodsocker eftersom det är en fara.
– Mer kunskap behövs, framför allt till poliser och väktare som är ansvariga för människor i de tillstånden. Det är viktigt att väktare på krogen vet skillnaden, förklarar hon.
Diabetesförbundet har tagit fram informationsbroschyren ”Diabetes i arresten” för att öka kunskapen hos rättsväsendet.