Alkohol bakom många skoterolyckor

Vid tre av fyra dödsolyckor med snöskoter finns alkohol med i bilden. Det är en betydligt högre andel än vid dödsolyckor med bil, där en tredjedel varit alkoholpåverkade.Mellan 1999 och 2005 omkom 85 personer i samband med snöskoterkörning.

Piteå2007-12-29 00:00
UMEÅ (PT)Snöskotern är ett populärt fortskaffningsmedel och nöjesredskap vintertid. I december 2006 fanns 177 269 snöskotrar registrerade i Sverige. Andelen dödsolyckor har dock legat på ungefär samma nivå ända sedan den första dödsolyckan inträffade 1974.

Forskare i Umeå har studerat skoterolyckor med dödlig utgång.

- Vi har gjort en trendanalys sedan mitten av 70-talet och framåt och andelen alkoholpåverkade som omkommer ligger konstant på runt 70 procent och med en medelkoncentration i blodet på 1,7 promille, säger Mats Öström, som är forskare vid olycksanalysgruppen på Universitetssjukhuset i Umeå. Över 9 procent av de omkomna som var alkoholpåverkade låg över gränsen för grovt rattfylleri. Den största delen alkoholpåverkade låg i åldersgruppen 50-59 år.

Skoter kräver mer än bil

Forskaren Mats Öström anser att snöskotern kräver mer av en förare än en personbil.

- Man kör en snabb maskin i obanad terräng och ibland på svaga isar vilket vilket kräver största uppmärksamhet. Är man då så alkoholpåverkad som våra forskningsresultat visar är det inte konstigt att det går fel.

Flytoverall en räddning

En flytoverall skulle rädda många skoteråkare. En tredjedel av alla omkomna drunknar i isvakar som man kört ner i och så mycket som 59 procent av olyckorna sker på en frusen sjö. 92 procent av de omkomna är män och hälften dör på grund av "trubbigt våld" med krosskador i bröstkorg och ansikte. Att huvudskadorna inte är så vanliga visar på att förarna är duktiga på att använda hjälm, menar Öström.

Accepterat

Snörika vintrar och varma vårar påverkar olycksstatistiken negativt. Snittet under undersökningsperioden är 12,1 döda.

- Trots all propaganda verkar det mer accepterat att sätta sig berusad på en snöskoter än i en bil. De flesta skulle nog försöka stoppa en märkbart berusad person som sätter sig i en bil, men jag tror inte att lika många skulle ta av en berusad skoterförare nycklarna, avslutar forskaren Mats Öström.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om