"Jag fick lära mig att det inte är mitt fel"

Enligt Childrens Program växer minst vart femte barn upp i familjer där det förekommer missbruk. Alice, 13 år, från Piteå, är ett av dem.

"Nästan alla behandlingar är formade efter vuxna. Barnen räknas inte riktigt in trots att de drabbas hårt om inte hårdast", säger Alices mamma Lena.

"Nästan alla behandlingar är formade efter vuxna. Barnen räknas inte riktigt in trots att de drabbas hårt om inte hårdast", säger Alices mamma Lena.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Piteå2023-01-21 20:00

Som Piteå-Tidningen tidigare har skrivit har familjebehandlare på socialtjänsten i Piteå certifierats som ledare för Childrens Program som är ett förebyggande program för barn.

Alice Persson, 13 år, och hennes mamma Lena Persson gick programmet för några veckor sedan i Piteå eftersom Alices pappa är i ett missbruk. Efter att Alice gick programmet har hon känt sig lättad.

– Man får bearbeta det man har varit med om och lära sig hantera det, säger hon.

Tidigare har Alice deltagit i Trappan som är en modell för krissamtal med barn som upplevt våld i sin familj och sedan fick hon möjlighet att vara med i Childrens Program som är något helt annat.

– Trappan var mer att sitta stilla och prata, men nu fick vi istället leka lekar, lyssna när de läste ur en bok och göra släktträd och skriva saker man kan göra för att komma till ro. Sen fick vi skriva två brev till föräldern som har ett missbruk, men man behöver inte skicka breven, säger hon och fortsätter:

– Man skrev ett brev om vad man vill göra tillsammans om missbrukaren blir frisk och ett brev om hur jag känner när pappa missbrukar.

Var det något som var jobbigt?

– Att prata om känslor.

Vad lärde du dig?

– Att det inte är mitt fel.

När barnen som deltog lärt sig om beroendesjukdomen och att hantera sina känslor i två dagar, deltog mamma Lena och andra föräldrar i två dagar.

– Jag tror att det här var vad Alice behövde, att förstå att det inte är hennes fel att en förälder beter sig knasigt, säger Lena. 

Har involvering av barnen saknats?

– Jag tror att det här behövs för oftast behandlar man en förälder. Barnen räknas inte riktigt trots att de drabbas hårt om inte hårdast, barnen ingår inte i programmen som behandlingshemmen har, de är bara för vuxna. Att det här finns att erbjuda kan bli jättebra. Dessutom är Piteå först i Norrbotten.

Vad var svårast?

– Jag blev jätteledsen i mammahjärtat när jag fick läsa breven hon skrev. Allt som hänt är ju absolut inte hennes fel. Barn ska inte behöva vara med om sånt här, men jag är stolt över att hon kan sätta ord på det. Samtidigt känns det som att hon har vuxit när hon gått programmet. Jag märker definitivt en skillnad och ser att hon blivit mer självsäker och mycket mer trygg, säger Lena.

– Jag tycker att det var en jättefin utbildning och att ledarna gjorde det jättebra. Kul att få vara delaktig.

Alice och Lena heter egentligen något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!