Älgskadorna ökar i Norrbotten

Betesskadorna från älg ökar dramatiskt i Norrbotten. Skogsstyrelsen har mål att skogsskadorna ska ligga under två procent på antalet tallstammar, men i delar av länet är skadorna ända upp till 13 procent.

Skogsstyrelsen har som mål att skogsskadorna ska ligga under två procent på antalet tallstammar, men i delar av länet är  skadorna ända upp till 13 procent. (Arkivbild)

Skogsstyrelsen har som mål att skogsskadorna ska ligga under två procent på antalet tallstammar, men i delar av länet är skadorna ända upp till 13 procent. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2009-08-28 06:00
På torsdagen presenterade skogsskötselspecialist Heine Krekula vid Skog Nord, 2008 års resultat av Äbin, som är namnet på den årliga inventeringen av betesskador från älg.
Den görs varje år men Skogsstyrelsen tar enbart halva länet vid varje mätning och i år är den utförd i Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare, Kiruna, Övertorneå, Haparanda, Boden och Råneå, och det är ingen rolig läsning för skogsägarna.
Piteå och Älvsbyn finns inte med i årets mätning. De områdena inventerades förra året.
Heine Krekula pekar på att nivån på betesskadorna ligger skyhögt över Skogsstyrelsens mål att maximalt två procent av antalet tallstammar i mätningsområdena får vara betesskadade.
Långt över nivån
Siffran kan jämföras med Råneå och Haparanda, där 13 procent av det inventerade beståndet av ung tallskog är skadad. I Boden är siffran nio procent och i Övertorneå är skadesiffran sju procent.
Jokkmokks och Arjeplogs områden klarar sig bäst i Skogsstyrelsens mätning. Där ligger siffran kring 3-4 procent.
Heine Krekula säger att det är åtskilliga kubikmeter timmer som får sämre kvalitet och som inte kan gå till sågverken.
- Det gjordes en mätning i Västerbotten som visade att betesskadorna sänkte kvalitén på 200 000 kubikmeter tall. Det är en femtedel av vad SCA Timber i Munksund gör av med under ett år. Det betyder att skogsägaren tappar
200-300 kronor på varje kubikmeter, säger Heine Krekula.
Han menar att lösningen på problemet är att älgjägarna börjar skjuta mindre tjurar och mer kalv.
- En fördelning fifty/fifty i avskjutningen skulle balansera viltstammen på ett mycket bättre sätt och det skulle minska betesskadorna, säger Skogsstyrelsens skogsskötselspecialist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om